Jabłka na cholesterol

5989374 – green apple and red ribbon bow isolated over white background

Dwa jabłka dziennie – tyle wystarczy, aby obniżyć stężenie „złego” cholesterolu

W piśmie „American Journal of Clinical Nutrition” opublikowano wyniki badania, w których wzięło udział 40 osób (kobiet i mężczyzn) z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Przez 8 tygodni badani codziennie zjadali dwa jabłka. Zaobserwowano, że u uczestników eksperymentu obniżył się poziom cholesterolu LDL. Oprócz cholesterolu sprawdzano też stężenie glukozy i insuliny, na te jednak parametry spożywanie jabłek nie miało wpływu. Co ciekawe po miesiącu powtórzono badanie z tą różnicą, że podawano zamiast jabłek sok jabłkowy o takiej samej zawartości cukru i kalorii. Jednak stężenie cholesterolu nie zmieniło się. Naukowcy przypuszczają, że to zasługa błonnika i polifenoli, które występują w jabłkach, których sok jest pozbawiony. Warto dodać, że badanym podawano jabłka konkretnego gatunku: renetę kanadyjską.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Jabłka na cholesterol”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *