Karnawał bez wyrzutów sumienia

Karnawał to czas folgowania swoim zmysłom, na czele ze zmysłem smaku. Zwieńczeniem jest oczywiście Tłusty Czwartek, który bez pączków się nie obejdzie. Chcąc ułatwić życie cukrzykom zajrzeliśmy do kuchni Karoliny Nicpoń, która specjalizuje się między innymi w słodkościach bez cukru. To także kulinarny raj dla wegan i osób z celiakią. Sami się przekonajcie!

Wegańska panna cotta z musem malinowym
Całość (2 porcje): 530 kcal; 6,6 WW; 0,9 WBT
1 porcja: 265 kcal; 3,3 WW; 0,4 WBT

Składniki na 2 porcje
● 2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
● 1 łyżeczka agar-agar
● 2 łyżeczki syropu z agawy
● 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
waniliowego
● 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Mus malinowy
● 2 szklanki malin (mogą być mrożone)
● 2 łyżki syropu z agawy (może być ksylitol
lub erytrol)

Mleko wlewam do rondelka, pozostawiając ok. 1/4 szklanki. Do mleka w rondelku wsypuję słodzik, agar oraz ekstrakt waniliowy. Mieszam. Podgrzewam i doprowadzam do wrzenia. Gotuję 2 minuty. W odlanej części mleka rozpuszczam skrobię ziemniaczaną. Dodaję mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszam. Przygotowuję 2 miseczki. Smaruję je od wewnątrz olejem neutralnym w smaku i wlewam do nich masę. Odstawiam do wystudzenia i wkładam do lodówki na minimum 3 godziny. Przygotowują sos malinowe: maliny zasypuję syropem z agawy lub innym słodzidłem i podgrzewam na wolnym ogniu. Gotuję aż maliny się rozpadną. Przed podaniem wyjmuję z lodówki, wkładam na chwilę miseczki do gorącej wody, by łatwiej wyjąć deser, podważam nożem i przekładam na talerzyk. Polewam sosem malinowym.

Pączki bezglutenowe i wegańskie bez cukru
Całość (12 sztuk): 2380 kcal, 39 WW, 7 WBT
1 sztuka: 198 kcal; 3 WW; 0,6 WBT

Składniki na 12 sztuk:
● 400 g mąki bezglutenowej u mnie Schar Mix B
● 40 g świeżych drożdży
● 1 łyżeczka cukru
● 40 g erytrolu
● 500 ml ciepłego mleka roślinnego
● szczypta soli
● 40 ml oleju + olej do smażenia
● 1 łyżka spirytusu by pączki mniej chłonęły tłuszcz przy smażeniu – jeśli pączki pieczemy, pomijamy ten składnik

Pół szklanki ciepłego mleka wlewam do dużego kubka. Dodaję drożdże i łyżeczkę cukru, mieszam do rozpuszczenia drożdży. Dodaję 2 łyżki mąki bezglutenowej (podbieram z tych 400 g) mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę mąki przesiewam przez sito do dużej miski. Dodaję erytrol, szczyptę soli, pozostałe mleko, spirytus i zaczyn drożdżowy. Mieszam łyżką lub mikserem z końcówką do drożdżowych ciast. Kiedy całość się połączy, dodaję olej i wyrabiam dalej kilka minut. Ciasto będzie mocno klejące, nie nadaje się do wyrabiania ręką. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę w ciepłe miejsce. Ja ustawiam piekarnik (bez termoobiegu!) na grzanie na 40-50ºC i tam trzymam ciasto. Po wyrośnięciu ponownie mieszam i rękami oprószonymi w mące formuję kuleczki. Odstawiam do wyrośnięcia na posypany mąką blat i przykrywam ściereczką. Kulki ciasta rosną ok. 20-30 minut.
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni i smażę układając pączki wyrośniętą stroną na olej. Smażępo ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.
Jeśli robię pączki pieczone, kulki wyrośniętego ciasta wkładam do kokitek lub małych okrągłych foremek posmarowanych olejem i piekę w 180ºC przez ok 15 minut, do suchego patyczka. Usmażone lub upieczone pączki szprycuję konfiturą i posypuję erytrolem lub robię z niego lukier. (ok. 100 g pudru zmieszanego z łyżką soku z cytryny i odrobiną gorącej wody). Smacznego!

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Karnawał bez wyrzutów sumienia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *