Jak złagodzić objawy alergii?


Większość z nas przypomina sobie o niej wiosną, zwłaszcza, gdy pojawiają się takie objawy jak: katar, łzawienie oczu, swędząca skóra. Tymczasem najgorszą i najbardziej niebezpieczną porą dla diabetyków z alergią jest lato. Podpowiadamy, co robić, by złagodzić objawy uczulenia

Alergia to znacznie więcej niż pociąganie nosem i kichanie przez kilka tygodni w czasie pylenia roślin. To nieuleczalna choroba, która może mieć różne oblicza. Najczęstsza jej postać to alergia wziewna. Dotyczy 90% uczulonych. Polega na nieprawidłowej reakcji organizmu na białka znajdujące się w pyłach roślin, roztoczach kurzu domowego, grzybach, pokarmach, czy ślinie zwierząt. Fachowo nazywa się je alergenami. Mimo, że nie są szkodliwe, układ odpornościowy alergika traktuje je jako potencjalnie niebezpieczne i produkuje przeciwko nim przeciwciała IgE. Ich zadaniem jest zniszczyć wroga. Krążą one we krwi, są w układzie oddechowym oraz skórze i w razie „spotkania” alergenu wiążą się z nim na powierzchni komórki tucznej, co powoduje, że wyrzuca ona ze swojego wnętrza: histaminę, leukotrieny i prostoglandyny. Substancje te odpowiadają za reakcje alergiczne jak katar, kichanie, duszność, świszczący oddech, kaszel wysypkę, świąd oczu i zaczerwienienia spojówek. Takie objawy ma już co trzeci diabetyk.

Co uczula nas najczęściej?
– Pyłki traw, zbóż, drzew. Pierwsze najbardziej dają się we znaki na wiosnę, drugie na początku lata. Pyłki drzew na przełomie lata i jesieni. Co ciekawe alergeny zawieszone w miejskim powietrzu mają większą siłę działania niż na wsi. To dlatego, że łącząc się z cząstkami dymu, spalin czy smogu stają się agresywniejsze.
– Są dowody, że reakcja układu odpornościowego na kontakt z nimi jest dużo silniejsza niż na „czysty” pyłek czy roztocze – mówi prof. Bolesław Samoliński, kierownik Zakładu Alergologii i Immunologii szpitala klinicznego przy ul. Banacha w Warszawie oraz Zakładu Profilaktyki Zagrożeń Środowiskowych i Alergologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. – To jedna z przyczyn gwałtownego wzrostu uczuleń w miastach. Dlatego bieganie wzdłuż ulic, gdzie mamy duże stężenie spalin, to zły pomysł. Nie jest rekomendowany przez alergologów.
Badania wykazały również, że spaliny silników Diesla mogą inicjować procesy zapalne i pobudzać syntezę IgE, co powoduje większą wrażliwość organizmu na alergeny. U pacjentów stymulowanych alergenem i cząsteczkami tego typu spalin obserwuje się 50-krotny wzrost IgE w porównaniu z osobami stymulowanymi jedynie alergenem.

Jak żyć, gdy świat uczula?
Przede wszystkim należy sprawdzić, jakie konkretnie substancje nas uczulają i ich unikać. Jeśli mamy alergię na pyłki, dobrze byłoby po powrocie do domu wziąć kąpiel, aby pozbyć się osadzonych na ciele alergenów, cząsteczek smogowych i innych zanieczyszczeń. Przy okazji warto przepłukać nos i gardło solą fizjologiczną lub 0,9% roztworem chlorku sodu. Taki zabieg usunie alergeny i substancje drażniące, co wpływa na osłabienie objawów uczulenia. Jednocześnie nawilżymy błonę śluzową, na której wysuszenie często narzekają osoby przebywające w pomieszczeniach klimatyzowanych. Woda z kranu nie wystarczy. Uszkadza błony śluzowe. Ich komórki łatwo ją absorbują, bo ma charakter hipotoniczny. Dlatego roztwór do nosa musi mieć charakter izotoniczny.
Diabetycy z atopowym zapaleniem skóry po kąpieli nie powinni trzeć ciała ręcznikiem, tylko delikatnie je osuszyć, a potem niezwłocznie nasmarować balsamem, nawilżyć i natłuścić. Alergiczna skóra ma zmienione pH i mniejsze siły obronne. Dobrze jest stosować emolienty, których zadaniem jest wiązanie i zatrzymanie wody w skórze. Idealnie sprawdzają się w pielęgnacji suchej skóry.
Masz świszczący oddech, katar, duszności? Takie symptomy mogą świadczyć o alergii na pleśnie. Wtedy trzeba w domu utrzymywać niską wilgotność powietrza, zwłaszcza w kuchni i w łazience, trzymać się z dala od roślin doniczkowych, a łatwo psujące się owoce i warzywa przechowywać w lodówce.
Kolejny częsty problem diabetyków to alergie pokarmowe. Najczęściej powodują je białka mleka krowiego, jaja kurzego, pszenicy, soi oraz ryb. Potencjalne działanie alergizujące mają również przyprawy: pieprz, cynamon, szafran, koper włoski, anyż, papryka, sezam, czosnek. Pierwszą linią obrony powinno być wyeliminowanie ich z menu. Niebezpieczna o tej porze roku jest alergia na jad owadów. W skrajnych przypadkach może spowodować wstrząs anafilaktyczny. Ponadto alergenem dla osób z cukrzycą mogą też być substancje wchodzące w skład kosmetyków, lateks a nawet insulina. Na szczęście alergia na insulinę zdarza się rzadko. Ale jest niebezpieczna, bo, poza miejscowymi odczynami uczuleniowymi, może też powodować reakcje ogólne ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie. Dlatego każdy rodzaj alergii należy leczyć. Najlepiej po konsultacji z alergologiem. Warto wiedzieć, że naturalnym sposobem łagodzącym objawy alergii IgE zależnej jest stosowanie pachnotki zwyczajnej. W badaniach klinicznych udowodniono, że zawiera wiele substancji biochemicznych, które blokują aktywność niektórych przekaźników reakcji alergicznej (histamina, IgE przeciwciała, TNF) wywołujących uciążliwe objawy uczulenia: obrzęk śluzówki, katar, kichanie, kaszel, a także obrzęk, pokrzywkę i inne zmiany skórne oraz stymuluje limfocyty T odpowiedzialne za funkcjonowanie układu odpornościowego.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Jak złagodzić objawy alergii?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *