Sernik na białkach


Sernik na białkach
1 porcja (ok. 100 g): 250 kcal; 1,4 WBT; 2,7 WW; 8 IG

Składniki na 10 porcji:
● ½ kilograma sera twarogowego (500 g)
● białko z 5 jaj (150 g)
● 1 szkl. cukru (240 g)
● 5 łyżek oleju sojowego (75 g)
● 1 łyżka mąki ziemniaczanej (12 g)
● 1 łyżeczka masła (5 g)
● 1 łyżka bułki tartej (8 g)
● ½ opakowania cukru waniliowego
● skórka z cytryny, sól

Ser twarogowy mielimy przez maszynkę. Z białek i cukru ubijamy pianę. Ser ucieramy z olejem, dodajemy pianę, cukier waniliowy, łączymy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 70‒80 min w temp. 170ºC.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Sernik na białkach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *