Kapusta z grzybami


Kapusta z grzybami
1 porcja (ok. 250 g): 170 kcal; 1,2 WBT; 1,4 WW; 17 IG

Składniki na 4 porcje
● 800 g kapusty kiszonej
● 50 g suszonych borowików
● 1 marchewka
● 1 średnia cebula (100 g)
● 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
● sól, pieprz

Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin, następnie gotujemy w tej samej wodzie przez ok 20 min, odcedzamy, drobno kroimy. Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy przecedzonym wywarem z grzybów, gotujemy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy trochę wody), dodajemy pokrojone grzyby. Obraną marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy do kapusty przed końcem jej gotowania. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Kapusta z grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *