Zupa grzybowa


Zupa grzybowa
1 porcja: 85 kcal; 0,7 WBT; 0,5 WW; 36 IG

Składniki na 4 porcje:
● 200 g włoszczyzny (80 g marchewki, 80 g pietruszki,
40 g selera)
● 20 g suszonych grzybów
● ¼ małej cebuli (20 g)
● 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
● 2 łyżeczki masła (12 g)
● sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie
● zielenina

Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczymy pod przykryciem przez całą noc. Po odsączeniu wody grzyby podgrzewamy na patelni, aby odparować resztę wody. Wlewamy olej i przez chwilę podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy. Dodajemy masło, solimy. Włoszczyznę kroimy i gotujemy do miękkości, dodajemy przyprawy, w połowie gotowania dodajemy wodę z moczonych grzybów oraz grzyby z patelni. Doprawiamy do smaku.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Zupa grzybowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *