Barszcz czerwony z uszkami


Barszcz czerwony z uszkami
1 porcja (ok. 267 g): 115 kcal; 0,6 WBT; 2 WW; 55 IG

Składniki na 4 porcje:
● 4 buraki (400 g)
● 1 średnia marchewka (100 g)
● 1 pietruszka (60 g)
● kawałek selera (40 g)
● 1 szkl. kwasu buraczanego (200 g)
● 4 łyżki soku z cytryny
● 2 łyżki masła (20 g)
● 1 szkl. wody (250g)
● pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól

Uszka:
1 porcja (ok. 150 g): 260 kcal; 0,9 WBT; 4 WW; 80 IG

Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
● 200 g mąki tortowej
● ½ szkl. wrzącej wody (120 g)
● 2 łyżki masła (20 g)
● szczypta soli
Farsz grzybowy:
● 30 g suszonych borowików
● 160 g wody
● ½ dużej cebuli (60 g)
● 2 łyżeczki masła (12 g)
● sól, pieprz

Barszcz: Włoszczyznę i buraki ścieramy na tarce, gotujemy z przyprawami. Wywar odcedzamy, dodajemy kwas buraczany, sól, sok z cytryny, masło i pieprz ziołowy do smaku.
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Do gorącej wody wkładamy masło i roztapiamy, stopniowo wlewamy do mąki, mieszamy łyżką. Wykładamy na stolnicę, zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto przykrywamy folią, odstawiamy na 30 min.
Farsz: Grzyby zalewamy wodą, gotujemy 30 min pod przykryciem. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle ok. 5 min. Ugotowane grzyby studzimy, drobno siekamy, dodajemy sól i pieprz. Łączymy z cebulką, mieszamy. Formujemy uszka, gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Barszcz czerwony z uszkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *