Kutia
Kutia
1 porcja: 600 kcal; 3,3 WBT; 8 WW; 53 IG
Składniki na 4 porcje:
● 1 szkl. ziaren pszenicy (240 g)
● 1 szkl. maku (140 g)
● 20 kropli ekstraktu migdałowego
● 4 łyżki miodu (100 g)
● 4 łyżki rodzynek (60 g)
● 4 łyżki migdałów (60 g)
● 4 łyżki słodkiej śmietanki (100 g)
Pszenicę płuczemy, zalewamy na noc wrzącą wodą. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości. Mak sparzamy wrzątkiem, mielimy w maszynce. Mak łączymy z pszenicą, rozpuszczonym miodem i ekstraktem migdałowym. Dodajemy posiekane bakalie oraz śmietankę, mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
0 thoughts on “Kutia”