Karp w galarecie


Karp w galarecie
1 porcja: 320 kcal; 3 WBT; 0,5 WW; 24 IG

Składniki na 4 porcje:
● 1 kg karpia
● ½ marchewki (60 g)
● 1 pietruszka (60 g)
● ½ dużej cebuli (60 g)
● kawałek selera (20 g)
● 4 łyżeczki żelatyny
● 2 łyżeczki soku z cytryny
● liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Obrane warzywa umieszczamy w płaskim rondlu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu, zalewamy wodą, gotujemy 20 min. Dodajemy karpia i gotujemy na wolnym ogniu, aż zmięknie. Rybę odcedzamy z wywaru, wywar cedzimy na gęsty sicie (może być gaza), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach zimnej wody do rozpuszczenia, dodajemy do ciepłego wywaru, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Na półmisku karpia zalewamy wywarem, schładzamy do zastygnięcia.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Karp w galarecie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *