24 godziny dla odporności


Spotkania z wirusami przeziębienia i grypy raczej się nie ustrzeżemy, bo w powietrzu krąży ich ponad 200. Chrypka, uporczywy kaszel – aby złapać infekcję, wystarczy, że ktoś chory przy nas kichnie, kaszlnie, podamy mu rękę lub będziemy dotykać tych samych przedmiotów. Jest czego się bać, bo u diabetyka choroby przeziębieniowe zaburzają metabolizm i utrudniają kontrolę cukrzycy. Dobra wiadomość? Nie każdy kontakt z wirusami przypłaca się chorobą

Sporo zależy od kondycji naszego układu odpornościowego. I można wiele robić, aby go wzmocnić. Jeśli nie chcesz tej zimy walczyć z katarem, kaszlem i chrypką dbaj o swoją odporność przez cały dzień. Od rana do wieczora

6.00–9.00
Nawodnij organizm. Pij na czczo szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny. Nawilżysz organizm i dostarczysz witaminę C. Aktywizuje ona białe ciałka krwi, pobudza produkcję interferonu, substancji niszczącej drobnoustroje, ale przede wszystkim uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. A wtedy wirusy nie będą… bezkarnie buszować po twoim organizmie.

6.30–8.00
Hartuj się w czasie kąpieli. Biorąc poranny prysznic naprzemiennie polewaj ciało ciepłą i coraz chłodniejszą wodą. To sposób na hartowanie organizmu, dzięki któremu zwiększysz jego wydolność.

7.00–9.00
Dobrze skomponuj śniadanie. Powinno się pojawić na stole ok. 30 min po przebudzeniu. Niech będzie w nim sporo białka, witamin i minerałów. Możesz zjeść jajko z kilkoma kawałkami papryki i ciemnym pieczywem. Jajko ma w sobie sporo białka. Papryka to bogate źródło witaminy C i A. Pierwsza poprowadzi białe krwinki do boju, druga zwiększy wytwarzanie śluzu, który unieszkodliwia wirusy w drogach oddechowych, stymuluje produkcję białych krwinek, kontroluje działanie grasicy, w której dojrzewają limfocyty T. Dodatkowo witaminy C i A są antyoksydantami i poprzez zwalczanie wolnych rodników podnoszą odporność.
Inny zestaw – kasza jaglana lub płatki owsiane z mlekiem i cynamonem. Kasza i płatki są dobrym źródłem złożonych węglowodanów. Nie windują glikemii, zapewniają uczucie sytości i energię na 3–4 godziny. Białko mleka dostarczy aminokwasów potrzebnych do budowy ciał odpornościowych.

9.00–12.00
Jemy drugie śniadanie. Sięgnij po kanapkę z kiełkami brokułów, bo mają mnóstwo przeciwutleniaczy.
Kilka razy w ciągu dnia, wietrz pomieszczenia, w których przebywasz. Na kwadrans otwieraj szeroko okno, aby wymienić powietrze – zbyt suche wysusza śluzówkę górnych dróg oddechowych, co może prowadzić do chrypki i kaszlu, dlatego postaraj się o odpowiednią wilgotność pomieszczenia. Pij co najmniej 2 litry wody o letniej temperaturze dziennie – co najmniej, bo optymalna dawka płynów w przypadku diabetyków to 3 litry w ciągu dnia (obecność glukozy w moczu zwiększa wydalenie wody z moczem). Aby ochronić błonę śluzową przed dalszym wysuszeniem śluzówki można sięgnąć po preparaty z kwasem hialuronowym, który sprzyja jej regeneracji. Ważna jest również temperatura powietrza w pomieszczeniu. w którym przebywamy na co dzień. Przykręć kaloryfer, jeśli temperatura przekracza 21°C.
Przeziębienie jest w rzeczywistości chorobą zakaźną, wywoływaną przez wirusy. Poprzez błonę śluzową dróg oddechowych, przede wszystkim jam nosa i zatok przynosowych i dostają się do naszego organizmu poprzez układ oddechowy. Jeśli jest odpowiednio nawilżona agresor nie ma szans, bo pokrywający ją śluz filtruje wdychane powietrze z drobnoustrojów. Jeśli śluzu jest za mało wirusom łatwiej pokonać tę barierę. Uwaga. Namiar śluzu też nie jest dobry dla naszego zdrowia. Dlatego trzeba zwalczać kaszel, który stymuluje jego powstawanie w nadmiarze.

14.00–16.00
Czas na obiad. Na talerzu powinny znaleźć się chude mięso lub ryby. Mięso, szczególne czerwone jest źródłem żelaza. Minerał ten odgrywa kluczową rolę w tworzeniu krwi dotleniającej tkanki oraz wzmacnia odporność. Dobrym źródłem żelaza są też warzywa zielone, pełnoziarniste produkty zbożowe. Tradycyjną porcję ziemniaków warto zastąpić kaszą gryczaną. Zawiera cynk. Zapotrzebowanie to 6,8 mg na dzień. Aby je zaspokoić, wystarczy szklanka ugotowanej kaszy.Pamiętaj o warzywnych sałatkach z brokułami, papryką, kapustą. Są bogate w antyoksydanty inaczej nazywane przeciwutleniaczami. Poprzez zwalczanie wolnych rodników podnoszą odporność. Unikaj warzyw w puszkach i słoikach. Często zawierają sól, cukier i konserwanty. Co pić by mniej chorować? Zioła. Na przykład napar z pokrzywy zawiera dużo soli mineralnych i żelaza i wzmacnia organizm.

17.00 –19.00
Warto poćwiczyć. Wysiłek fizyczny jest doskonałym bodźcem do uwalniania hormonów, które wpływają stymulująco na układ odpornościowy. Regularne ćwiczenia oczyszczają też komórki z toksyn. Jeśli świeci słońce ćwicz lub spaceruj na świeżym powietrzu. Dzięki temu w twoim organizmie będzie witamina D, która wytwarzana jest przez organizm, gdy na skórę działają promienie słoneczne. W okresie mniejszego nasłonecznienia od września do marca należy ją suplementować, gdyż łatwo o jej niedobór. Jest niezbędna do prawidłowego działania wszystkich komórek naszego ciała, w tym układu odpornościowego. Dbaj o swój dobry nastrój! Udowodniono, że osoby wesołe i towarzyskie rzadziej zapadają na choroby infekcyjne. Często myj ręce wodą z mydłem. Zawsze przed jedzeniem, po powrocie do domu i po kontakcie z osobą chorą. Na podwieczorek sięgnij po jogurt z żywymi kulturami bakterii (probiotykami). Dostarczy białka, minerałów i zadba o dobrą florę bakteryjną układu pokarmowego, a tym samym poprawi kondycję układu odpornościowego. Udowodniono, że probiotyki mają działanie immunostymulujące. Zwiększając aktywność m.in. makrofagów, limfocytów i przeciwciał w przewodzie pokarmowym pobudzają procesy obronne organizmu. Poza tym działają bakteriobójczo i hamują rozwój patogenów, przez co chronią przed zakażeniami wirusowymi (rotawirusy). Badania wykazały, że wśród sportowców z Nowej Zelandii spożywających probiotyki wystąpiło o 40% mniej przypadków przeziębień w porównaniu z grupą przyjmującą placebo.

19.00–22.00
Kolacja. Zjedz kanapkę z rozmiażdżonym czosnkiem, posiekaną cebulą lub porem. Warzywa te zawierają związki przeciwzapalne, które zmniejszają przekrwienie dróg oddechowych podczas przeziębienia, i antybakteryjne flawonoidy. Właściwości antywirusowe zawdzięczają one allicynie unieszkodliwiającej mikroby. Nieprzyjemny zapach czosnku i cebuli niweluje mleko i zielona pietruszka. Możesz też sięgnąć po gotowe preparaty z wyciągiem z czosnku. Pij łyżeczkę tranu codziennie albo przyjmuj dwie kapsułki. Zawiera on cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3, omega-6 i witaminy A, D, które zwiększają odporność.

21.00–23.00
Marsz do łóżka. Sen ma ogromny wpływ na odporność. W nocy organizm się regeneruje i dlatego powinno się spać i nieprzerwanie przynajmniej 8 godzin. Szczególne znaczenie ma faza REM (czyli głęboka faza snu), po której wzrasta liczba limfocytów. Jeśli zasypiamy za późno, wstajemy bardzo wcześnie, zaczynamy chorować. A więc już wiesz, co robić.

Magdalena Maciejczyk

Tags

You may also like...

0 thoughts on “24 godziny dla odporności”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *