Przepisy na Wielkanoc

Proponujemy trzy przepisy na wielkanocny stół. Wszystko odpowiednio dobrane i policzone. Smacznego!

Jaja faszerowane pieczarkami
1 porcja: 180 kcal; 1,6 WBT; 0,4 WW; 13 IG

Składniki na 4 porcje:
● 4 ugotowane jaja na twardo (200 g)
● 200 g świeżych pieczarek
● ½ cebuli (52 g)
● 2 łyżki masła (40 g)
● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (12 g)
● 2 łyżki jogurtu naturalnego typu „Grecki” (40 g)
● sól do smaku

Jaja obieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy z nich żółtko. Pieczarki i cebulę siekamy, podsmażamy na maśle ze szczyptą soli. Studzimy i dodajemy żółtka, natkę pietruszki, jogurt oraz sól, mieszamy. Farszem napełniamy połówki jaja.

Mazurek jaglany
1 porcja: 117 kcal; 0,7 WBT; 1,3 WW; 49 IG

Składniki na 20 porcji:
● 200 g mąki jaglanej
● 2 łyżki ksylitolu (30 g)
● ½ kostki masła (100 g)
● ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia (2,5 g)
● 1 łyżka jogurtu naturalnego (25 g)
● 1 jajo (50 g)

Masa kokosowa:
● 1 budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
● 2 łyżki ksylitolu (30 g)
● 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
● ½ szklanki wody (100 ml)

Dekoracja:
● 2 łyżki wiórek kokosowych (12 g)
● 2 łyżki ziaren granatu (35 g)

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol, pokrojone w kosteczkę masło i proszek do pieczenia. Masło rozcieramy z mąką palcami, do uzyskania drobnej kruszonki. Mieszamy z jogurtem oraz wbijamy jajo, łączymy. Formujemy kulkę, spłaszczamy ją na placek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (jeśli ciasto się klei można podsypać mąką).
Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przekładamy do formy o wymiarach 20×30 cm i wyklejamy spód. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w tem. 180 st./20 min.
Masa: Budyń gotujemy na mleku kokosowym z dodatkiem wody: proszek budyniowy rozprowadzamy w 100 ml wody, mleko kokosowe gotujemy z dodatkiem ksylitolu, dodajemy rozrobiony proszek budyniowy, energicznie mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Lekko ochładzamy i wykładamy na upieczony spód ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy ziarnami granatu.

Mazurek z bezą
1 porcja: 180 kcal; 0,6 WBT; 2,9 WW; 67 IG

Składniki na 20 porcji:
● 1 i ⅓ szklanki mąki pszennej (170 g)
● ½ szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
● 5 łyżek cukru (50 g)
● ¾ kostki zimnego masła (150 g)
● 1 jajo (50 g)

Konfitura:
● 400 g marmolady pomarańczowej

Beza:
● 2 białka jaj (70 g)
● ½ szklanki cukru (100 g)
● 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (12 g)

Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksujemy składniki, dodajemy jajo i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy (brakujące miejsca wylepiamy palcami). Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 min. Pieczemy w temp. 160 st./35 min.
Beza: Białka ubijamy na pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Kruchy spód smarujemy marmoladą pomarańczową, dekorujemy bezami za pomocą rękawa cukierniczego. Pieczemy w temp. 180 st./15 min.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Przepisy na Wielkanoc”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *