Ta tarta, czyli quiche


Tarty pochodzą oryginalnie z kuchni francuskiej. Są to pieczone w płaskich formach placki z rozmaitym nadzieniem – słodkim lub też wytrawnym. Jeśli dodamy do niego jajko upieczemy quiche. Dobry na ciepło i na zimno

Ciasto:
1 porcja (ok.100 g): 350 kcal; 1,9 WBT; 4 WW; 45 IG
całość (6 porcji): 2100 kcal; 11,5 WBT; 25 WW
Składniki na 6 porcji:
● 400 g mąki orkiszowej
● 1 jajko (60 g)
● 10 g drożdży
● 100 g masła
● ciepła woda
Mąkę, jajko, drożdże i masło dokładnie wymieszać, stopniowo dodając ciepłej wody, aż ciasto przestanie się przyklejać do palców. Wygnieść. Formę do tarty wysmarować masłem i włożyć do pieca (180°C) na 15 min. Wyjąć z pieca i nałożyć farsz i piec jeszcze 15 min w temp. 200°C.

Quiche szpinakowy
1 porcja (ok. 130 g): 150 kcal; 1,3 WBT; 0,3 WW; 14 IG
całość (4 porcje): 600 kcal; 5,3 WBT; 1,2 WW
Składniki na 4 porcje:
● świeże liście szpinaku (po uduszeniu 300 g)
● 2 ząbki czosnku (10 g)
● 2 jaja (120 g)
● 100 g żółtego sera
● sól
● gałka muszkatołowa
Szpinak udusić i odparować wodę. Doprawić przeciśniętym przez prasę czosnkiem, solą i gałką muszkatołową. Białko z jajek ubić na sztywno, dodać przestudzony szpinak, żółtka i starty żółty ser. Wymieszać i wyłożyć na ciasto.

Quiche cebulowy
1 porcja (ok. 120 g): 170 kcal; 1,2 WBT; 0,5 WW; 8 IG
całość (6 porcji): 1030 kcal; 7,5 WBT; 3 WW
Składniki na 6 porcji:
● 2 duże białe cebule (280 g)
● 1 łyżeczka masła (10 g)
● 1 szklanka białego wina (200 g)
● 2 jaja (120 g)
● 8 plasterków szynki (160 g)
● 40 g żółtego sera
● sól
● 1 łyżeczka tymianku
Cebulę podsmażyć na maśle na złoto, dodać tymianek i wlać wino. Dusić do całkowitego odparowania wina. Posolić do smaku. Szynkę pokroić na drobne kawałki. Białko z jajek ubić na sztywno, dodać cebulę, szynkę, żółtka i starty żółty ser. Wymieszać i wyłożyć na ciasto.

Quiche buraczany
1 porcja (ok. 110 g): 125 kcal; 1 WBT; 0,5 WW; 29 IG
całość (4 porcje): 500 kcal; 3,9 WBT; 2 WW
Składniki na 4 porcje:
● 1 burak (200 g)
● 2 jaja (120 g)
● 110 g sera koziego typu feta
● sól
● pieprz
Buraki ugotować i zetrzeć. Białko z jajek ubić na sztywno, dodać buraki, żółtka, szczyptę soli i sporo pieprzu. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Po upieczeniu posypać pokruszonym kozim serem.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Ta tarta, czyli quiche”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *