Sałatka śledziowa


1 porcja (ok. 240 g): 440 kcal;
1,9 WW; 3,8 WBT; 53 IG

Składniki na 6 porcji:
● 300 g płatów śledziowych w oleju
● 3 ugotowane buraki (360 g)
● 3 jajka ugotowane na twardo (150 g)
● 1 cebula (100 g)
● 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach (340 g)
● 200 g majonezu
● 2 łyżki szczypiorku (10 g)
● sól, pieprz

Ziemniaki, buraki i jajka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do osobnych naczyń. Śledzie osączamy z oleju, kroimy w paseczki, układamy w przezroczystej salaterce. Cebulę drobno siekamy i obficie posypujemy śledzie. Układamy kolejno: buraki, cienką warstwę majonezu, ziemniaki, ponownie warstwę majonezu, jajka, doprawiamy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Sałatka śledziowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *