Makaron ryżowy z cukinią, fasolką i ostrym serem


Całość (4 porcje): 500 kcal; 6 WW; 3 WBT
1 porcja (ok.170 g): 125 kcal; 1,5 WW; 0,7 WBT

Składniki:
● 400 g cukinii
● 1 łyżka masła (15 g)
● 130 g zielonej fasolki szparagowej
● pół pęczka świeżej bazylii
● 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
● 3 łyżki tartego parmezanu albo innego ostrego sera (24 g)
● 1 porcja suchego makaronu ryżowego (40 g)
● sól

Fasolkę kroimy na kawałki i gotujemy. Cukinie kroimy w kostkę (bez obierania ze skóry) i podsmażamy na maśle ok. 8 min. Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmięknie. Odsączamy. Połowę cukinii ucieramy lub blendujemy z bazylią, oliwą, solą i parmezanem (część można zostawić do posypania). Ugotowaną fasolkę i cukinię mieszamy z makaronem.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Makaron ryżowy z cukinią, fasolką i ostrym serem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *