Caldo verde

Caldo verde

całość (4 porcje): ok. 1600 kcal; 10,5 WW; 12 WBT

1 porcja (ok. 700 g): 400 kcal; 2,6 WW; 3 WBT

Składniki:

● 1 łyżka masła (15 g)

● 1 mała cebula (80 g)

● 1 ząbek czosnku (5 g)

● 1 por (120 g)

● 4 ziemniaki (330 g)

● 2 litry bulionu drobiowego

● 150 g liści jarmużu

● 5 plasterków kiełbasy chorizo (35 g)

● 1 łyżeczka przecieru pomidorowego (8 g)

● koperek (24 g)

● sól

● pieprz

Pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, por i gałązkę koperku dusimy na maśle pod przykryciem 10 min. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dorzucamy i dusimy ok. 20 min (aż będą prawie ugotowane). Dorzucamy pokrojony jarmuż i dusimy jeszcze 5 min. Zalewamy wszystko gorącym bulionem i chwilę gotujemy.

Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki chorizo i wrzucamy je do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i przecierem pomidorowym. Po nalaniu na talerz posypujemy posiekanym koperkiem.

autor: Anna Hinburg

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Caldo verde”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *