Łosoś z jarmużem i sosem cytrynowym

Łosoś z jarmużem i sosem cytrynowym

całość (4 porcje): ok. 1030 kcal; 1,5 WW; 9,6 WBT

1 porcja: ok. 450 g; 260 kcal; 0,4 WW; 2,4 WBT

Składniki:

● 200 g liści jarmużu

● 1 ząbek czosnku (5 g)

● tarta gałka muszkatołowa

● 1 łyżka mleka

● 1 łyżeczka mąki orkiszowaej

● 4 dzwonki łososia (120 g)

● źdźbło trawy cytrynowej

● 6 łyżek masła (90 g)

● łyżka kurkumy

● sok z jednej cytryny (ok. 3 łyżek)

● sól

● pieprz

Jarmuż podlany wodą gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Gdy woda wyparuje wciskamy do garnka ząbek czosnku, wsypujemy dwie szczypty gałki muszkatołowej i mąkę orkiszową wymieszaną z zimnym mlekiem. Zagotowujemy.

Łososia dokładnie myjemy i osuszamy. Posypujemy każdy dzwonek z obu stron solą i pieprzem. Kroimy na plasterki trawę cytrynową i układamy na dzwonkach łososia. Zawijamy każdy dzwonek osobno w folię aluminiową i pieczemy w 200 °C ok. 18 min.

Masło podgrzewamy na patelni. Kiedy się rozpuści dodajemy kurkumę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

Na talerzu układamy jarmuż. Łososia wyjmujemy z foli, zdejmujemy plasterki trawy cytrynowej i wykładamy na jarmuż. Polewamy sosem.

autor: Anna Hinburg

Tags

You may also like...

One thought on “Łosoś z jarmużem i sosem cytrynowym”

  1. Mandy pisze:

    Posyp rybe listkami tymianku i skrop oliwa z oliwek. Piecz rybe ok 15-20 minut. Podawaj z ugotowanym na sypko ryzem cytrynowym i wysmienitym sosem cytrynowo-tymiankowym. Sos cytrynowo tymiankowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *