Żurek bez mięsa

1 porcja: 100 kcal; 0,8 WBT; 1,2 WW; 0,6 IG

Składniki na 4 porcje

  • 1 cała włoszczyzna bez kapusty (270 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 gałązki natki pietruszki (6 g)
  • 1 gałązka koperku zielonego (4 g)
  • przyprawy (4 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, sól, pieprz mielony)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 1,25 litra wody
  • 300 ml zakwasu na żur
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka tartego chrzanu (4 g)
  • 5 łyżek śmietanki sojowej (50 g)

Włoszczyznę kroimy, wkładamy do garnka, dodajemy obraną i przekrojoną na pół cebulę, 2 gałązki natki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę oleju, gałązkę koperku, przyprawy, niepełną łyżeczkę soli i szczyptę mielonego pieprzu. Wlewamy wodę, gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. Przecedzamy przez sitko do czystego garnka, dodajemy żurek, majeranek, chrzan, przepołowiony ząbek czosnku, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy śmietankę sojową, doprawiamy solą i pieprzem.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Żurek bez mięsa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *