Mazurek z bezą

1 porcja: 180 kcal; 0,6 WBT;
2,9 WW; 67 IG

Składniki na 20 porcji

Spód:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (170 g)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
  • 5 łyżek cukru (50 g)
  • ¾ kostki zimnego masła (150 g)
  • 1 jajo (50 g)

Konfitura:

  • 400 g marmolady pomarańczowej

Beza:

  • 2 białka jaja (70 g)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (12 g)

Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksujemy składniki mikserem, dodajemy jajo i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy (brakujące miejsca wylepiamy palcami). Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 min. Pieczemy w temp. 160 st./35 min.

Beza: Białka ubijamy na pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Kruchy spód smarujemy marmoladą pomarańczową, dekorujemy bezami za pomocą rękawa cukierniczego. Pieczemy w temp. 180 st./15 min.

You may also like...

0 thoughts on “Mazurek z bezą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *