Roladki z bakłażana

1 roladka: 130 kcal; 0,7 WW; 1 WBT

Składniki na 10 roladek:

  • 2 średnie, zwarte bakłażany
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej kolendry i pietruszki
  • po pół łyżeczki: mielonej kolendry, kuminu rzymskiego i czarnego pieprzu
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • sól do smaku
  • pestki z granatu do posypania

 

Bakłażana pokroić na 3–4-milimetrowe plastry. Można to zrobić za pomocą krajalnicy do wędlin lub ostrego szerokiego noża. Plastry bakłażana posmarować odrobiną oliwy i usmażyć do miękkości na patelni, najlepiej grillowej.

Do blendera przełożyć orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, zblendować na ziarnistą masę, po czym dodać wodę oraz oliwę. Zblendować jeszcze raz na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody. Przełożyć do miski, dodać posiekaną drobno zieleninę i doprawić do smaku, jeśli potrzeba.

You may also like...

0 thoughts on “Roladki z bakłażana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *