Sekrety kuchni rodzinnej Starmachów

„Pyszne obiady” to kolejna książka kucharska Anny Starmach – jurorki w programie MasterChef. Tym razem autorka dzieli się ulubionymi przepisami z jej domowej, rodzinnej kuchni

Są to przepisy zaczerpnięte z zeszytów babci, cioci i mamy autorki. W ten sposób możemy się przekonać jak smakował Rosół babci Zosi czy Steki z polędwicy, czyli popisowy przepis mojego taty.


Steki z polędwicy
Całość: 800 kcal; 0,2 WW; 8 WBT
1 porcja (ok. 150 g): 400 kcal; 0,1 WW; 4 WBT

Składniki:
● 2 steki z polędwicy wołowej po 150 g każdy
● 50 g miękkiego masła
● 1 mały ząbek czosnku (5 g)
● świeże zioła: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
● 1 łyżka oleju do smażenia (10 g)
● sól, pieprz

Mięso obsyp solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju 2 lub 3 minuty z każdej strony – w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć. Po tym czasie daj mięsu odpocząć, zdejmując je z patelni i przykrywając kawałkiem folii aluminiowej. Teraz możesz przygotować masło ziołowe: posiekaj tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki, czosnek obierz i zgnieć. Dodaj te składniki do miękkiego masła. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Steki podawaj z frytkami i masłem ziołowym. Ja lubię też to danie z dodatkiem zielonej sałaty.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Sekrety kuchni rodzinnej Starmachów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *