Na rozgrzewkę i cukrzycę


O tej porze roku łatwo zmarznąć, czego częstą konsekwencją jest przeziębienie. Jak temu zaradzić? Najlepiej byłoby nie dopuszczać do takiej sytuacji, ale jeśli już przemarzliśmy, trzeba jak najszybciej rozgrzać organizm. I to najlepiej w taki sposób, by jednocześnie wzmocnić jego siły obronne

Gdy zmarzniemy, organizm chcąc chronić się przed zimnem, włącza naturalny mechanizm obronny, jakim jest obkurczanie się naczyń krwionośnych. Wtedy Twój system odpornościowy przestaje być szczelną tarczą obronną, a krążącym w powietrzu wirusom łatwiej przedostać się do wnętrza organizmu. Tam błyskawicznie zaczynają się namnażać i wywołują infekcję.
Jak bronić się przed infekcją? Sięgnij po zioła rozgrzewające, których działanie polega na tym, że pod wpływem zawartych w nich substancji nasza krew krąży szybciej, co podnosi temperaturę organizmu, przez co wydaje on więcej ciepła. Rozgrzewające zioła mają także działanie wspomagające trawienie i regulujące glikemię, bo powstrzymują wzrost lub wręcz obniżają jej poziom. Zaopatrzmy się więc w kilka popularnych, niedrogich rozgrzewających ziół, a potem wykorzystujmy je, gdy za oknem mroźno, deszczowo i wietrznie.

Cynamon
Jest dobry dla osób, które narzekają na zimno bez względu na to, co pokazuje termometr. Cynamon pobudza krążenie, wzmacnia odporność i reguluje poziomu cukru we krwi. Właściwości rozgrzewające zawdzięcza temu, że przyspiesza przemianę materii. Dzięki temu pomaga także w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Możemy dodawać go do potraw dzieci już powyżej 10. miesiąca życia.

Imbir
Ogrzewa ciało, wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, łagodzi ból stawów, stymuluje trawienie oraz zwalcza mdłości. Spróbuj wypić herbatę imbirową lub dodaj mocny napar z imbirem do kąpieli. Roślina ta zawiera 6-gingerol oraz 6-shogaol, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania dowodzą, że jedzenie pół łyżeczki sproszkowanego imbiru przez osoby z cukrzycą typu 2 może nawet o 10% (!) obniżyć wynik HbA1c.

Kardamon
Ma działanie rozgrzewające oraz stymulujące. Oczyszcza drogi oddechowe i pomaga pozbyć się śluzu pojawiającego się przy zapaleniu oskrzeli i płuc. Właściwości lecznicze zawdzięcza obecności substancji bioaktywnych, takich jak: cyneol, terpinol, limonen, sabinen czy borneol. Zawiera też melatoninę – hormon pomocny w walce z cukrzycą.

Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa zawiera skrobię, pektyny, cukier, białko oraz do 16% olejku eterycznego. To właśnie on jest odpowiedzialny za działanie rozgrzewające. Roślina ta obniża poziom cukru i ma również właściwości antywirusowe. Można ją podawać dziecku już po 12. miesiącu życia.

Czosnek
Jest niesamowitym specyfikiem dla układu odpornościowego – przeciwbakteryjnym i antywirusowym. Jest także rośliną, której składniki rozszerzają naczynia krwionośne, co oznacza, że poprawia krążenie i rozgrzewa, a tym samym zapobiega zlepianiu się komórek krwi, co ma miejsce przy hiperglikemii. Czosnek obniża również metabolizm glukozy u chorych na cukrzycę, a także zabija pasożyty.
Gotowe zioła kupujmy w aptekach, zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością, a pozostałych składników szukajmy na bazarach.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Na rozgrzewkę i cukrzycę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *