Kuchnia przedwojenna

„Kuchenny kredens” Moniki Śmigielskiej to niezwykła książka zawierająca nie tylko przedwojenne przepisy, ale też kawałek historii dotyczącej ówczesnej kuchni np. wyposażenia, jakim dysponowały nasze prababki
Każdy przepis autorka opatrzyła historią dotyczącą danej potrawy. Na przykład przy Łososiu w papilotach znajdziemy informację, że ryby były przed wojną uznawane za ciężkostrawne i aby zminimalizować szkodliwe skutki ich spożywania, po ich zjedzeniu zalecano jedzenie orzechów (!). Z kolei podany niżej przepis na Miszkulancję pochodzi z.. 1854 r. i jak zapewnia autorka, ma właściwości odchudzające. Zapraszamy w kulinarną podróż w czasie.


Łosoś w papilotach
całość: 934 kcal; 0,1 WW; 9 WBT
1 porcja (130 g): 233 kcal; 0 WW; 2,2 WBT

Składniki na 4 porcje:
● 2 filety łososia (400 g)
● 1 cebula (105 g)
● 1 łyżka oliwy (10 g)
● sól, pieprz

Masło sardelowe:
całość: 1354 kcal; 13,7 WBT; 0 WW
1 porcja (80 g): 338 kcal; 3,4 WBT; 0 WW
● 60 g filetów z anchois lub 1–2 śledzie (200g)
● 125 g niesolonego masła

Łososia oczyścić z łuski, natrzeć niewielką ilością soli, pieprzem, skropić oliwą i posypać drobno posiekaną cebulą. Odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować masło sardelowe: filety anchois lub śledzie oczyścić, wymoczyć i odcisnąć z wody. Utrzeć na miazgę z masłem. Wymieszane przetrzeć przez sito. Z papieru do pieczenia wyciąć duże prostokąty. Środek każdego posmarować niesolonym masłem, ułożyć filet z łososia i posmarować go masłem sardelowym, szczelnie zawinąć. Piec ok. 15 min w temp. 200ºC. Podawać na talerzach zawinięte.


Kartofle nadziewane grzybami
całość: 722,5 kcal; 4,2 WBT; 8 WW
1 porcja (130 g): 181 kcal; 1 WBT; 2 WW

Składniki na 4 porcje:
● 4 ziemniaki (360 g)
● garść grzybów suszonych (10 g)
● 50 g masła
● 1 cebula (105 g)
● sól, pieprz, masło do smażenia

Suszone grzyby opłukać i namoczyć. Ugotować od miękkości, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Wywaru z gotowania nie należy wylewać, bo będzie potrzebny. Ziemniaki obrać, ugotować na półmiękko i ostudzić. Ziemniaki przekroić na wysokości 2/3 i wydrążyć. Otrzymany miąższ przetrzeć przez sito lub praskę. Na niewielkiej ilości masła podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zmieszać z grzybami i przetartymi ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. Wydrążone ziemniaki napełnić farszem. Ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania i polać roztopionym masłem i wywarem z grzybów (ok. pół szklanki). Tak przygotowane zapiekać pod przykryciem ok. 20‒30 min w temperaturze 180ºC aż będą miękkie.


Miszkulancja, czyli postna zupa jarzynowa
całość: 2000 kcal; 5,9 WBT; 54 WW
1 porcja: 500 kcal; 1,5 WBT; 13,5WW

Składniki na 4 porcje:
● 6 szklanek wody
● 3 marchewki (135 g)
● 1 pietruszka (80 g)
● 1 por (140 g)
● 1–2 cebule (105 g)
● 250–300 g suchej białej fasoli
● pół główki kapusty (2250 g)
● 3–4 suszone grzyby (5 g)
● kilka kartofli (4 szt – 360 g)
● pół brukwi (100 g)
● 2–3 listki laurowe i ziarenka ziela, angielskiego, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka mąki

Poprzedniego dnia namoczyć fasolę w wodzie. Następnego ugotować do miękkości. Z włoszczyzny przyrządzić bulion z dodatkiem suszonych grzybów, listków laurowych i ziela angielskiego oraz opalonej cebuli. Można dodać również brukiew. Gdy warzywa zmiękną, wyjąć je z wywaru, dodać pokrojone kartofle, ugotowaną fasolę oraz kapustę pokrojoną na mniejsze kawałki i gotować do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę marchew oraz brukiew. Doprawić solą i pieprzem, tak przygotowaną zupę zaciągnąć zasmażką. W tym celu łyżkę masła zasmażyć chwilę z mąką do uzyskania jasnozłotego koloru, rozcieńczyć niewielką ilością gorącego wywaru i dodać do zupy.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Kuchnia przedwojenna”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Szugarfrik cukrzyca

Cukrzyca – słowo budzące niepokój nawet u tych, którzy nie mieli z nią bezpośredniej styczności. To choroba, która dotyka prawie 3 miliony Polaków z czego część nawet nie wie, że choruje. Jak z nią walczyć? Czy prowadzenie dotychczasowego życia z cukrzycą jest możliwe? I w końcu – jaka dieta jest wskazana dla wszystkich, którzy muszą zmagać się z chorobą?

Na wszystkie te pytania jest odpowiedź i znajdziesz ją właśnie u nas! Stworzyliśmy portal oraz magazyn, które są prawdziwymi kompendiami wiedzy nie tylko dla diabetyków (zarówno tych którzy chorują na najbardziej powszechną cukrzycę typu 2, typu 1, jak i dla tych z innymi typami) , ale również ich rodzin, lekarzy, edukatorów oraz wszystkich innych osób, które chcą znaleźć wartościowe informacje w sprawdzonym miejscu!

Szugarfrik – wiedza i nie tylko
Naszą misją jest przede wszystkim przekazywanie wiedzy dotyczącej choroby, jaką jest cukrzyca, jej objawów i powikłań, sposobów radzenia sobie z nią i nie tylko. Pokazujemy najlepsze diety, wskazujemy najnowsze osiągnięcia medycyny i dostarczamy świeże aktualności, które z pewnością zainteresują wszystkich diabetyków.

Jednak wiedza to nie wszystko – zadbamy również o dobry humor każdego kto odwiedzi naszą stronę albo otworzy magazyn, opowiemy historie innych diabetyków – zarówno tych znanych, jak i zupełne zwyczajnych, a także porozmawiamy o sporcie czy kulturze. Oczywiście ważnym miejscem w naszym magazynie jest rubryka, której tematyką jest dieta osób zmagających się z cukrzycą – dzięki niej dowiecie się jak przygotowywać dania, które będą nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Jednym słowem – wszystko w jednym miejscu!

Na stronie znajdziesz nie tylko nowinki, ale również cofniesz się do informacji sprzed jakiegoś czasu – wszystko dzięki naszemu bogatemu archiwum!

Dlaczego warto nas czytać?
Przede wszystkim z powodu naszej dużej wiedzy oraz chęci przekazywania wyłącznie sprawdzonych i w stu procentach wartościowych informacji. Jesteśmy pozytywnymi ludźmi i dlatego chcemy zaszczepiać w Czytelnikach pozytywną energię, jednocześnie informując o tym, co ważne. Posiadamy wiele lat doświadczenia w tej dziedzinie, cukrzyca nie ma przed nami tajemnic i jesteśmy przekonani, że nie jest końcem świata – o tym chcemy przekonywać diabetyków na każdym kroku.

Bo cukrzyca jest chorobą, z którą można spokojnie żyć ciesząc się pełnią życia, mimo że odpowiednia dieta jest ważnym elementem leczenia (w cukrzycy typu 2) i samokontroli. Wystarczy ją poznać, znaleźć własne sposoby na radzenie sobie z ograniczeniami, jakie narzuca i nie myśleć o cukrzycy jako o czymś, co zakłóca codzienność.