Morwa biała i jej wpływ na poziom cukru


Z tematem cukrzycy radzimy sobie coraz lepiej. Z pomocą przychodzi nauka i nowe technologie. Czasem jednak warto się zatrzymać i spojrzeć wstecz – na to, co ma cukrzykom do zaoferowania natura.
Największym wyzwaniem dla cukrzyka jest utrzymanie glikemii na stałym poziomie. Z pomocą przychodzą różnego rodzaju suplementy – warto sięgać po te, które bazują na naturze. Na przykład suplementy z korą cynamonowca poprawią insulinowrażliwość, ale też zredukują magazynowanie tkanki tłuszczowej. Korzeń żeń-szenia zmniejsza wchłanialność cukrów z przewodu pokarmowego, poprawia magazynowanie glukozy w wątrobie (na kryzysowe sytuacje) i u osób z cukrzycą typu 2 usprawnia produkcję insuliny. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy i płciowy, a co za tym idzie, stan całego organizmu. Przykładów jest wiele. Najlepszym, także dlatego że najdokładniej chyba zbadanym, jest morwa. To drzewo pochodzące z Azji, w Europie występuje najczęściej w dwóch odmianach morwy białej i morwy czarnej. Roślina ta, szczególnie odmiana biała, zawiera wiele substancji wspomagających terapię cukrzycy. Wykorzystywać możemy owoce, liście, korzeń i korę.

Czytaj więcej: Leczenie cukrzycy typu 2. – etapy terapii

Owoce morwy
Owoce morwy białej wyglądają podobnie jak maliny lub jeżyny. Występują w kolorach od białego, przez różowy aż do bardzo ciemnego fioletu (nadal będzie to morwa biała).
Jeśli chcemy zebrać owoce do stosowania w naturalnej terapii, najlepiej zrobić to pod koniec lipca.
Owoce mają słodki smak, zawierają dużo cukrów prostych glukozę, fruktozę, maltozę i sacharozą. Są także bogate w związki, które pomagają pozbyć się z organizmu szkodliwych wolnych rodników. Mają sporo wapnia i witaminy C. Dzięki obecności pektyn poprawiają perystaltykę jelit, dlatego znajdują zastosowanie
w odchudzaniu. Świeże owoce poleca się przy wrzodach żołądka. Sok z morwy wskazany jest do stosowania przy anemii. 100 g suszonych owoców zawiera 340 kcal.

Reklama

Liście morwy
Zawierają dużo witamin z grupy B, które m.in. dobrze wpływają na wzrok (B2), ale też mogą poprawiać nastrój (B1). Bogate są także w witaminę C i błonnik. Ale przede wszystkim to właśnie liściom morwa zawdzięcza działanie obniżające poziom cukru we krwi. Liście morwy obniżają także „ zły” cholesterol (LDL) i zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

Czytaj więcej: Czystek – właściwości i zastosowanie

Morwa biała dostępna jest na rynku w postaci suplementów, ale jeśli chcemy sami ususzyć jej liście należy je zbierać w połowie maja – gdy są zielone, najlepiej przy bezchmurnej pogodzie. Do naparu najbardziej nadają się młode listki. Tak zebrane liście suszymy w piekarniku w temp. 40°C lub na papierze w przewiewnym, zaciemnionym miejscu.

Korzeń
Właściwości części rosnącej pod ziemią są jeszcze inne. Dawniej wyciąg z korzenia morwy białej stosowano w leczeniu kaszlu i astmy. Korzeń, podobnie zresztą jak owoce, ma działanie profilaktyczne w zakresie rozwoju nowotworów.

Morwa biała cieszy się dużą popularnością szczególnie w Japonii i Indiach. Japończycy chętnie sięgają po odchudzające herbatki z morwy, natomiast Hindusi sproszkowane liście dodają do paratha czyli indyjskiego chleba, bardzo popularnego nie tylko w Indiach, ale i w innych krajach Azji. Paratha ma formę płaskiego placka z mąki pszennej.

PRZEPIS Z MORWĄ W TLE:

Lody z morwy

500 g owoców morwy
limonka (100 g)
3 łyżki jogurtu naturalnego typu „grecki” (60 g)
szczypta imbiru w proszku
10 listków świeżej melisy (1 g)
½ łyżeczki cukru waniliowego (2 g)

Owoce morwy myjemy i przebieramy. Wyciskamy sok z limonki. Owoce morwy, sok, jogurt, imbir, cukier waniliowy i melisę blendujemy na gładką masę. Zamrażamy w foremkach do lodów na patyku lub za pomocą sorbetiery.

 

Pieczona pierś kurczaka z morwą

Filet z 2 piersi kurczaka (400 g)
250 g owoców morwy białej
kawałek świeżego imbiru (10 g)
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
sól
pieprz

Owoce morwy dusimy w rondlu bez pokrywki. Kiedy owoce się rozpadną dorzucamy kmin rzymski, paprykę w proszku, szczyptę soli i starty świeży imbir. Gotujemy do zredukowania i zgęstnienia. Pierś kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykrywką ok. 10 min w temperaturze 200ºC. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, polewamy kurczaka sosem z morwy i pieczemy kolejne 15 min bez pokrywki.

 

Jakich roślin szukać w suplementach?

Morwa biała
Pokrzywa
Rutwica lekarska
Fasola
Cynamon
Kozieradka
Borówka czernica
Wiesiołek
Mniszek lekarski

 

Artykuł sponsorowany

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Morwa biała i jej wpływ na poziom cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Szugarfrik cukrzyca

Cukrzyca – słowo budzące niepokój nawet u tych, którzy nie mieli z nią bezpośredniej styczności. To choroba, która dotyka prawie 3 miliony Polaków z czego część nawet nie wie, że choruje. Jak z nią walczyć? Czy prowadzenie dotychczasowego życia z cukrzycą jest możliwe? I w końcu – jaka dieta jest wskazana dla wszystkich, którzy muszą zmagać się z chorobą?

Na wszystkie te pytania jest odpowiedź i znajdziesz ją właśnie u nas! Stworzyliśmy portal oraz magazyn, które są prawdziwymi kompendiami wiedzy nie tylko dla diabetyków (zarówno tych którzy chorują na najbardziej powszechną cukrzycę typu 2, typu 1, jak i dla tych z innymi typami) , ale również ich rodzin, lekarzy, edukatorów oraz wszystkich innych osób, które chcą znaleźć wartościowe informacje w sprawdzonym miejscu!

Szugarfrik – wiedza i nie tylko
Naszą misją jest przede wszystkim przekazywanie wiedzy dotyczącej choroby, jaką jest cukrzyca, jej objawów i powikłań, sposobów radzenia sobie z nią i nie tylko. Pokazujemy najlepsze diety, wskazujemy najnowsze osiągnięcia medycyny i dostarczamy świeże aktualności, które z pewnością zainteresują wszystkich diabetyków.

Jednak wiedza to nie wszystko – zadbamy również o dobry humor każdego kto odwiedzi naszą stronę albo otworzy magazyn, opowiemy historie innych diabetyków – zarówno tych znanych, jak i zupełne zwyczajnych, a także porozmawiamy o sporcie czy kulturze. Oczywiście ważnym miejscem w naszym magazynie jest rubryka, której tematyką jest dieta osób zmagających się z cukrzycą – dzięki niej dowiecie się jak przygotowywać dania, które będą nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Jednym słowem – wszystko w jednym miejscu!

Na stronie znajdziesz nie tylko nowinki, ale również cofniesz się do informacji sprzed jakiegoś czasu – wszystko dzięki naszemu bogatemu archiwum!

Dlaczego warto nas czytać?
Przede wszystkim z powodu naszej dużej wiedzy oraz chęci przekazywania wyłącznie sprawdzonych i w stu procentach wartościowych informacji. Jesteśmy pozytywnymi ludźmi i dlatego chcemy zaszczepiać w Czytelnikach pozytywną energię, jednocześnie informując o tym, co ważne. Posiadamy wiele lat doświadczenia w tej dziedzinie, cukrzyca nie ma przed nami tajemnic i jesteśmy przekonani, że nie jest końcem świata – o tym chcemy przekonywać diabetyków na każdym kroku.

Bo cukrzyca jest chorobą, z którą można spokojnie żyć ciesząc się pełnią życia, mimo że odpowiednia dieta jest ważnym elementem leczenia (w cukrzycy typu 2) i samokontroli. Wystarczy ją poznać, znaleźć własne sposoby na radzenie sobie z ograniczeniami, jakie narzuca i nie myśleć o cukrzycy jako o czymś, co zakłóca codzienność.