Na chorobę ta jesień


Przeziębienie, grypa, wysoka gorączka, chrypka – jesienna aura może diabetykowi przysporzyć sporo problemów. Jak sobie z nimi radzić?
Po pierwsze profilaktyka. Temat szczepień w ostatnich latach budzi wiele dyskusji – w kontekście tych przeciw grypie mówi się przede wszystkim o ich nieskuteczności: „Szczepiłem się, a i tak zachorowałem” . Wirus grypy ciągle się zmienia, dlatego szczepionka chroni na krótki czas. Prawda jednak jest taka, że zarówno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) jak i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) zaleca osobom z cukrzycą coroczne szczepienie przeciw grypie. Nowością w sezonie 2017/2018 jest to, że można ją było podawać już na początku września, nie jak do tej pory dopiero w drugiej połowie miesiąca. Szczyt zachorowań na grypę według statystyk Zakładu Epidemiologii przypada na miesiące zimowe: styczeń i luty.
Dlaczego diabetycy powinni się szczepić? Badania dowodzą, że ryzyko wystąpienia grypy u osób z cukrzycą jest 6-krotnie wyższe niż u osób zdrowych – utrzymujące się wysokie cukry zwiększają ryzyko pojawienia się infekcji grypowych. U osób z cukrzycą odnotowuje się także wyższą śmiertelność w wyniku wystąpienia powikłań pogrypowych, dotyczy to szczególnie osób po 65. roku życia. Poza tym nawet dobrze wyrównana cukrzyca w przebiegu grypy może się rozregulować i często potem trudno ją okiełznać. Do tego dochodzi ryzyko wystąpienia kwasicy ketonowej (dlatego tak ważne jest sprawdzanie ketonów w moczu).

Temperatura rośnie
W przebiegu infekcji z gorączką rośnie stężenie cukru we krwi – organizm chcąc zwalczyć infekcję potrzebuje więcej glukozy. Z pomocą przychodzi wątroba, która uwalnia glukozę zmagazynowaną w postaci glikogenu. Dlatego na czas infekcji wzrasta zapotrzebowanie na insulinę. Diabetolodzy standardowo zalecają zwiększenie insuliny we wlewie podstawowym o 30 do 50% – w większości przypadków to wystarcza, ale u niektórych należy dawkę zwiększyć nawet o 200% – zależy to od indywidualnych cech organizmu. U niektórych cukier podnosi się już 2‒3 dni przed pojawieniem się pierwszych objawów i infekcji. Diabetycy korzystający z pompy insulinowej na czas infekcji mogą ustawić bazę tymczasową. Należy przy tym pamiętać, że wraz z powrotem do zdrowia, stężenie cukru we krwi spada, a co za tym idzie – zapotrzebowanie na insulinę, dlatego trzeba zachować czujność, żeby z kolei nie dopuścić do hipoglikemii.
Sprawę chorym diabetykom dodatkowo komplikuje brak apetytu towarzyszący chorobie, a z drugiej strony leki dosładzane cukrem (np. syropy) – niełatwo to wszystko opanować. Na szczęście na rynku dostępnych jest coraz więcej preparatów bez cukru – warto właśnie o nie zapytać w aptece. Niektóre leki np. popularna aspiryna czy polopiryna mogą nasilać działanie hipoglikemizujące doustnych leków przeciwcukrzycowych z grupy sulfonylomocznika stosowanych u osób cukrzycą typu 2, co w konsekwencji może prowadzić do ciężkiej hipoglikemii.


Nie lekceważ chrypki!
Zdrowy i silny głos jest potrzebny każdemu z nas. Zwłaszcza wtedy, gdy stanowi niezbędny element naszej pracy i na co dzień mocno go eksploatujemy. Chrypka, drapanie w gardle, odchrząkiwanie czy suchy kaszel, to często pozostałości po przebytej infekcji. Dlatego warto pamiętać, o jego nawilżaniu – odpowiada za to śluz produkowany przez gruczoły wydzielnicze błony śluzowej głośni. Wysuszona śluzówka powoduję zmianę barwy głosu i utrudnia komunikację – jeśli w naszej pracy głos pełni kluczową rolę (nauczyciele, piosenkarze itd.) to zlekceważona chrypka i nadwyrężenie niedoleczonego gardła może skutkować koniecznością powrotu na zwolnienie. Brak odpowiedniego nawilżenia błon śluzowych jamy ustnej i gardła może przyczyniać się do uszkodzenia fałdów głosowych w czasie ich drgań, czyli podczas tworzenia głosu. Jeśli fałdy głosowe nie są odpowiednio nawilżone, nie mogą w sposób prawidłowy realizować swojej głosotwórczej funkcji i nie są wówczas należycie chronione przez warstwę śluzu, co powoduje podrażnienie, a w konsekwencji schorzenia narządu głosowego.
Dobroczynne działanie na gardło ma kwas hialuronowy. Tworzy on w gardle hydrożelowy kompleks, który stanowi powłokę ochronną i łagodzi uczucie suchości oraz drapania w gardle, chrypkę, a także trudności z połykaniem. Jeśli chrypka nie ustępuje przez dłuższy czas, koniecznie należy udać się do lekarza, bo może być ona objawem poważniejszych chorób np.: refluksu lub związanych ze zmianami hormonalnym niedoczynności tarczycy czy niedoboru estrogenów u kobiet po menopauzie.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Na chorobę ta jesień”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Szugarfrik cukrzyca

Cukrzyca – słowo budzące niepokój nawet u tych, którzy nie mieli z nią bezpośredniej styczności. To choroba, która dotyka prawie 3 miliony Polaków z czego część nawet nie wie, że choruje. Jak z nią walczyć? Czy prowadzenie dotychczasowego życia z cukrzycą jest możliwe? I w końcu – jaka dieta jest wskazana dla wszystkich, którzy muszą zmagać się z chorobą?

Na wszystkie te pytania jest odpowiedź i znajdziesz ją właśnie u nas! Stworzyliśmy portal oraz magazyn, które są prawdziwymi kompendiami wiedzy nie tylko dla diabetyków (zarówno tych którzy chorują na najbardziej powszechną cukrzycę typu 2, typu 1, jak i dla tych z innymi typami) , ale również ich rodzin, lekarzy, edukatorów oraz wszystkich innych osób, które chcą znaleźć wartościowe informacje w sprawdzonym miejscu!

Szugarfrik – wiedza i nie tylko
Naszą misją jest przede wszystkim przekazywanie wiedzy dotyczącej choroby, jaką jest cukrzyca, jej objawów i powikłań, sposobów radzenia sobie z nią i nie tylko. Pokazujemy najlepsze diety, wskazujemy najnowsze osiągnięcia medycyny i dostarczamy świeże aktualności, które z pewnością zainteresują wszystkich diabetyków.

Jednak wiedza to nie wszystko – zadbamy również o dobry humor każdego kto odwiedzi naszą stronę albo otworzy magazyn, opowiemy historie innych diabetyków – zarówno tych znanych, jak i zupełne zwyczajnych, a także porozmawiamy o sporcie czy kulturze. Oczywiście ważnym miejscem w naszym magazynie jest rubryka, której tematyką jest dieta osób zmagających się z cukrzycą – dzięki niej dowiecie się jak przygotowywać dania, które będą nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Jednym słowem – wszystko w jednym miejscu!

Na stronie znajdziesz nie tylko nowinki, ale również cofniesz się do informacji sprzed jakiegoś czasu – wszystko dzięki naszemu bogatemu archiwum!

Dlaczego warto nas czytać?
Przede wszystkim z powodu naszej dużej wiedzy oraz chęci przekazywania wyłącznie sprawdzonych i w stu procentach wartościowych informacji. Jesteśmy pozytywnymi ludźmi i dlatego chcemy zaszczepiać w Czytelnikach pozytywną energię, jednocześnie informując o tym, co ważne. Posiadamy wiele lat doświadczenia w tej dziedzinie, cukrzyca nie ma przed nami tajemnic i jesteśmy przekonani, że nie jest końcem świata – o tym chcemy przekonywać diabetyków na każdym kroku.

Bo cukrzyca jest chorobą, z którą można spokojnie żyć ciesząc się pełnią życia, mimo że odpowiednia dieta jest ważnym elementem leczenia (w cukrzycy typu 2) i samokontroli. Wystarczy ją poznać, znaleźć własne sposoby na radzenie sobie z ograniczeniami, jakie narzuca i nie myśleć o cukrzycy jako o czymś, co zakłóca codzienność.