Odstaw cukier dla urody


Gdy jest go za dużo we krwi, rujnuje nasze zdrowie. Psuje figurę i zęby. Może też być bardzo podstępny i nieprzyjazny dla naszej skóry. Oto winowajca – cukier

To jeden z najbardziej medialnych tematów kosmetycznych ostatnich lat. Wiele się o nim pisze i dyskutuje. Naukowcy, lekarze, dietetycy, a ostatnio również kosmetolodzy uważają, że w diecie powinno go być jak najmniej. Im słodsza krew, tym więcej zmarszczek. Wiadomo: cukier w diecie diabetyka to samo zło – uszkadza naczynia krwionośne, prowadzi do nadwagi, ale i do problemów… ze skórą.

Cukier marszczy
– Kiedy spożywamy słodkie pokarmy lub produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG), a w naszym organizmie brakuje insuliny, uruchamia się zgubny w skutkach mechanizm. Insulina nie przetwarza całej glukozy, ta z kolei zaczyna łączyć się z białkami. Efekt? Kaskada procesów przyspieszających starzenie – wyjaśnia Beata Kaleciński z Body Care Clinic w Katowicach. – Konkretnie w naszym organizmie powstają tzw. produkty zaawansowanej glikacji białek, czyli cząsteczki AGE. Czemu są takie złe? Uszkadzają kolagen i elastynę, przez co skóra ulega rozciągnięciu, wiotczeje i traci grubość. Jakby tego było mało, AGE przyczyniają się do stresu oksydacyjnego. To przez niego w naszym organizmie przybywa wolnych rodników, przyspieszających starzenie się skóry i powstają stany zapalne. Skutek? Zmarszczki, wiotczenie skóry, a nawet zmiany kształtu twarzy. Wiele badań potwierdza, że cukier odpowiada za szybkie starzenie się skóry aż w 40%. Ponadto hiperglikemia sprzyja rozwojowi grzybic. Grzyby niszczą błonę śluzową jelit w taki sposób, że wywołują zapalenie. To z kolei w znacznym stopniu obciąża układ immunologiczny, a stąd już krótka droga do atopowego zapalenia skóry.
Walczysz z trądzikiem? Nie wygrasz, jeśli nie wyeliminujesz z diety słodyczy – naukowcy z Kanady odkryli, że dieta bogata w cukry proste (glukozę i fruktozę) prowadzi do zaburzeń hormonalnych w naszym organizmie, a wahania hormonalne są jedną z głównych przyczyn powstawania trądziku. Często z tej przyczyny zmienia się również skład sebum i wzrasta jego wydzielanie; cera staje się przetłuszczona. Uczeni z R-Biopharm AG z Niemiec mają niezbite dowody na to, że podwyższona glikemia powoduje rozrost komórek wyściełających przewody wyprowadzające z gruczołów łojowych, przez co ulegają one zwężeniu i zaczyna zalegać w nich łój. To nie wszystko.

Więcej cukru, mniej włosów
Na skutek słodkiej diety zmienia się skład skóry głowy, osłabiają się mieszki włosowe. Włosy szybciej się przetłuszczają, łamią, wypadają. – U osób z cukrzycą typu 2, których organizm w walce ze zbyt dużą ilością glukozy notorycznie produkuje spore ilości insuliny, dochodzi do zaburzeń poziomu androgenów (hormonów płciowych) i przemiany testosteronu w dihydrotestosteron (DHT). Osłabia on mieszki włosowe i skraca się faza ich wzrostu, na skutek czego pojawia się łysienie androgenowe – mówi Beata Kalecińska. – Problem ten dotyka także kobiety. Co więcej, u pań często idzie w parze z pojawieniem się nadmiernego wzrostu owłosienia typu męskiego, ciemnych plam na szyi i w zagłębieniach ciała.

Lepsza dieta, jędrniejsza skóra
Bez wątpienia węglowodany, z których organizm czerpie glukozę, są potrzebne. Dzięki nim mózg dostaje energię potrzebną do utrzymania sprawności intelektualnej. Jeśli nie chcesz wyglądać starzej niż wynika z metryki, wyeliminuj z diety węglowodany proste – radzą eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji. – Wystrzegaj się nie tylko łakoci, ale też soków, suszonych owoców i produktów dosładzanych np. syropem glukozowo-fruktozowym oraz białego pieczywa. Staraj się spożywać jedynie węglowodany złożone, znajdujące się m.in. w ciemnym pieczywie, kaszach, dzikim ryżu, warzywach strączkowych i tych z dużą zawartością skrobi. Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym oraz z wysoką zawartością białka. Nie podnoszą skokowo cukru we krwi, a utrzymują stały poziom. Uważaj na produkty „light”. Też mogą obfitować w cukier. Często bywa on też ukryty tam, gdzie go się w ogóle nie spodziewasz. Na przykład może znajdować się w zupełnie „niewinnych” parówkach, keczupie, majonezie, sproszkowanych przyprawach. Dodawany jest do chleba i makaronów. Sporo go w gotowych daniach obiadowych.

Adrianna Maciejczyk

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Odstaw cukier dla urody”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Szugarfrik cukrzyca

Cukrzyca – słowo budzące niepokój nawet u tych, którzy nie mieli z nią bezpośredniej styczności. To choroba, która dotyka prawie 3 miliony Polaków z czego część nawet nie wie, że choruje. Jak z nią walczyć? Czy prowadzenie dotychczasowego życia z cukrzycą jest możliwe? I w końcu – jaka dieta jest wskazana dla wszystkich, którzy muszą zmagać się z chorobą?

Na wszystkie te pytania jest odpowiedź i znajdziesz ją właśnie u nas! Stworzyliśmy portal oraz magazyn, które są prawdziwymi kompendiami wiedzy nie tylko dla diabetyków (zarówno tych którzy chorują na najbardziej powszechną cukrzycę typu 2, typu 1, jak i dla tych z innymi typami) , ale również ich rodzin, lekarzy, edukatorów oraz wszystkich innych osób, które chcą znaleźć wartościowe informacje w sprawdzonym miejscu!

Szugarfrik – wiedza i nie tylko
Naszą misją jest przede wszystkim przekazywanie wiedzy dotyczącej choroby, jaką jest cukrzyca, jej objawów i powikłań, sposobów radzenia sobie z nią i nie tylko. Pokazujemy najlepsze diety, wskazujemy najnowsze osiągnięcia medycyny i dostarczamy świeże aktualności, które z pewnością zainteresują wszystkich diabetyków.

Jednak wiedza to nie wszystko – zadbamy również o dobry humor każdego kto odwiedzi naszą stronę albo otworzy magazyn, opowiemy historie innych diabetyków – zarówno tych znanych, jak i zupełne zwyczajnych, a także porozmawiamy o sporcie czy kulturze. Oczywiście ważnym miejscem w naszym magazynie jest rubryka, której tematyką jest dieta osób zmagających się z cukrzycą – dzięki niej dowiecie się jak przygotowywać dania, które będą nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Jednym słowem – wszystko w jednym miejscu!

Na stronie znajdziesz nie tylko nowinki, ale również cofniesz się do informacji sprzed jakiegoś czasu – wszystko dzięki naszemu bogatemu archiwum!

Dlaczego warto nas czytać?
Przede wszystkim z powodu naszej dużej wiedzy oraz chęci przekazywania wyłącznie sprawdzonych i w stu procentach wartościowych informacji. Jesteśmy pozytywnymi ludźmi i dlatego chcemy zaszczepiać w Czytelnikach pozytywną energię, jednocześnie informując o tym, co ważne. Posiadamy wiele lat doświadczenia w tej dziedzinie, cukrzyca nie ma przed nami tajemnic i jesteśmy przekonani, że nie jest końcem świata – o tym chcemy przekonywać diabetyków na każdym kroku.

Bo cukrzyca jest chorobą, z którą można spokojnie żyć ciesząc się pełnią życia, mimo że odpowiednia dieta jest ważnym elementem leczenia (w cukrzycy typu 2) i samokontroli. Wystarczy ją poznać, znaleźć własne sposoby na radzenie sobie z ograniczeniami, jakie narzuca i nie myśleć o cukrzycy jako o czymś, co zakłóca codzienność.