Składnik kawy nowym lekiem?


Jeden ze składników kawy opóźnia wystąpienie cukrzycy typu 2
Chodzi o kafestol, związek rozpuszczalny w tłuszczach obecny w oleju izolowanym z ziaren kawy. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców opublikowano w „Journal of Natural Products”. Badanie przeprowadzono na myszach podatnych na cukrzycę. Podzielono je na 3 grupy – pierwszej podawano wysoką dawkę kafestolu, drugiej niską, a trzeciej nie podawano go wcale. Naukowcy pobierali krew, aby sprawdzić stężenie glukozy. Okazało się, że po 10 tygodniach glikemia u myszy z grup, którym podawano kafestol zmniejszyła się odpowiednio o 30% i 20% w porównaniu do grupy kontrolnej. W grupie z wysoką dawką kafestolu poprawiła się również wrażliwość na insulinę aż o 42%. Kafestol mimo działania hipoglikemizującego, nie prowadził do hipoglikemii. Naukowcy uważają, że związek ten może stać bazą dla nowych leków przeciwcukrzycowych.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Składnik kawy nowym lekiem?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *