Garść witamin


Witaminy – a po co mi one?
Dodatkowe suplementowanie nie byłoby potrzebne, gdybyśmy odżywiali się zdrowo, z zachowaniem odpowiednich ilości i proporcji, nie siedzieli dzień w dzień 8 godzin w biurze, do którego nie dociera światło słoneczne, nie brali leków, które z jednej strony ratują życie, ale niestety mogą mieć też działanie niepożądane
Na niedobór niektórych witamin diabetycy są szczególnie narażeni, ze względu na specyfikę choroby czy stosowane leki.

Witamina B12
Na początek weźmy pod lupę witaminę B12. Minęło już pół wieku, odkąd opublikowano pierwsze badania wskazujące na to, że lek metformina obniżający glikemię, niestety powoduje też niedobory witaminy B12. Oprócz osób stosujących metforminę na braki tej witaminy narażone są osoby starsze i na diecie wegańskiej (rośliny nie stanowią źródła wit. B12). Trwający dłużej niedobór, może prowadzić do nieodwracalnych zmian m.in. do niedokrwistości, upośledzenia pamięci, depresji, zaników pamięci czy nasilać zmiany związane z neuropatią cukrzycową.

Witamina D
Dostarczamy ją w diecie, ale ważnym jej źródłem jest synteza przez skórę przy udziale promieni słonecznych. Ani nasze położenie geograficzne, ani współczesny tryb życia nie sprzyjają syntezowaniu wit. D – z badań wynika, że aż 90% Polaków ma jej niedobór, przy czym większość z nich to osoby z cukrzycą. Przyczyną niedoborów może być otyłość (wit. odkłada się w tkance tłuszczowej, dlatego takie osoby mają większe zapotrzebowanie), wiek (po 65. roku życia zdolność syntezy tej witaminy przez skórę prawie całkiem zanika) i stosowanie leków steroidowych. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę wit. D trzeba przebywać na słońcu codziennie przez min. 15 min (bez stosowania kremu z filtrem).

Witamina K
W ostatnich latach opublikowano badania, które wskazują na związek między spożyciem witaminy K a wrażliwością na insulinę. W badaniu przeprowadzonym na prawie 3000 osób stwierdzono, że wysokie spożycie wit. K poprawia insulinowrażliwość i kontrolę glikemii. Z kolei badanie przeprowadzone w Danii w którym wzięło udział 40 tys. osób dowiodło, że podawanie wit. K zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Witamina C
Badania kliniczne pokazują, że ma ona właściwości obniżające poziom cukru we krwi, a także zwiększa insulinowrażliwość. Ponadto potrafi opóźniać uszkodzenia komórek beta trzustki u osób w pierwszych fazach cukrzycy typu 1.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Garść witamin”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Szugarfrik cukrzyca

Cukrzyca – słowo budzące niepokój nawet u tych, którzy nie mieli z nią bezpośredniej styczności. To choroba, która dotyka prawie 3 miliony Polaków z czego część nawet nie wie, że choruje. Jak z nią walczyć? Czy prowadzenie dotychczasowego życia z cukrzycą jest możliwe? I w końcu – jaka dieta jest wskazana dla wszystkich, którzy muszą zmagać się z chorobą?

Na wszystkie te pytania jest odpowiedź i znajdziesz ją właśnie u nas! Stworzyliśmy portal oraz magazyn, które są prawdziwymi kompendiami wiedzy nie tylko dla diabetyków (zarówno tych którzy chorują na najbardziej powszechną cukrzycę typu 2, typu 1, jak i dla tych z innymi typami) , ale również ich rodzin, lekarzy, edukatorów oraz wszystkich innych osób, które chcą znaleźć wartościowe informacje w sprawdzonym miejscu!

Szugarfrik – wiedza i nie tylko
Naszą misją jest przede wszystkim przekazywanie wiedzy dotyczącej choroby, jaką jest cukrzyca, jej objawów i powikłań, sposobów radzenia sobie z nią i nie tylko. Pokazujemy najlepsze diety, wskazujemy najnowsze osiągnięcia medycyny i dostarczamy świeże aktualności, które z pewnością zainteresują wszystkich diabetyków.

Jednak wiedza to nie wszystko – zadbamy również o dobry humor każdego kto odwiedzi naszą stronę albo otworzy magazyn, opowiemy historie innych diabetyków – zarówno tych znanych, jak i zupełne zwyczajnych, a także porozmawiamy o sporcie czy kulturze. Oczywiście ważnym miejscem w naszym magazynie jest rubryka, której tematyką jest dieta osób zmagających się z cukrzycą – dzięki niej dowiecie się jak przygotowywać dania, które będą nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Jednym słowem – wszystko w jednym miejscu!

Na stronie znajdziesz nie tylko nowinki, ale również cofniesz się do informacji sprzed jakiegoś czasu – wszystko dzięki naszemu bogatemu archiwum!

Dlaczego warto nas czytać?
Przede wszystkim z powodu naszej dużej wiedzy oraz chęci przekazywania wyłącznie sprawdzonych i w stu procentach wartościowych informacji. Jesteśmy pozytywnymi ludźmi i dlatego chcemy zaszczepiać w Czytelnikach pozytywną energię, jednocześnie informując o tym, co ważne. Posiadamy wiele lat doświadczenia w tej dziedzinie, cukrzyca nie ma przed nami tajemnic i jesteśmy przekonani, że nie jest końcem świata – o tym chcemy przekonywać diabetyków na każdym kroku.

Bo cukrzyca jest chorobą, z którą można spokojnie żyć ciesząc się pełnią życia, mimo że odpowiednia dieta jest ważnym elementem leczenia (w cukrzycy typu 2) i samokontroli. Wystarczy ją poznać, znaleźć własne sposoby na radzenie sobie z ograniczeniami, jakie narzuca i nie myśleć o cukrzycy jako o czymś, co zakłóca codzienność.