Brokułem w cukrzycę


Wyciąg z kiełków brokuła poprawia stężenie glukozy na czczo oraz hemoglobinę glikowaną u osób z otyłością i nieuregulowaną cukrzycą typu 2
Badania przeprowadzili naukowcy z Centrum Diabetologicznego Uniwersytetu w Lund – przebadali prawie 4 tys. związków, które mogłyby pomóc w utrzymaniu prawidłowej glikemii u osób z cukrzycą typu 2. Najlepiej wypadł sulforafan, który występuje w warzywach kapustnych z rodziny krzyżowych – głównie w brokułach i ich kiełkach, ale uwaga – zaledwie do kilku dni po wypuszczeniu kiełków, później stężenie sulforafanu znacząco spada. Nie sprzyja mu też proces gotowania, dlatego brokuły najlepiej jeść na surowo lub gotowane na parze.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Brokułem w cukrzycę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *