Alkohol uchroni przed cukrzycą typu 2


Zaskakujące wyniki badań uzyskali duńscy naukowcy – okazuje się, że spożywanie alkoholu chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2. Jednak alkohol alkoholowi nierówny – dużo zależy od tego jak pijemy oraz od rodzaju trunku
Badania oparte na ankietach przeprowadzonych wśród 70 tys. osób opublikowano w magazynie „Diabetologia”. Okazuje się, że osoby, które spożywały alkohol 3‒4 razy w tygodniu, rzadziej chorowały na cukrzycę typu 2, niż te, które od alkoholu stroniły – u kobiet ryzyko wystąpienia cukrzycy zmniejszyło się o 32%, u mężczyzn o 27%. Najkorzystniejsze pod tym względem jest czerwone wino, natomiast picie piwa przynosi korzyści tylko mężczyznom – u tych, którzy przyznali się do wypijania od 1 do 6 butelek piwa tygodniowo ryzyko rozwoju cukrzycy było mniejsze o 21% niż u tych, którzy wypijali mniej niż jedną butelkę tygodniowo. Wysokoprocentowe alkohole nie miały wpływu na rozwój cukrzycy u mężczyzn, natomiast u kobiet to ryzyko zwiększały. Oprócz rodzaju trunku ważne też jest jak często się go pije – badania wykazały, że ta sama ilość alkoholu wypita przy trzech różnych okazjach ma korzystniejszy wpływ niż jeśli wypije się ją na raz.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Alkohol uchroni przed cukrzycą typu 2”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *