Witamina D a cukrzyca


Niedobór witaminy D to problem, który dotyczy ok. miliarda osób na świecie, w tym ponad 90% Polaków, w większości są to osoby z cukrzycą
Deficyt witaminy D ma negatywny wpływ na cały organizm – wzrasta bowiem ryzyko cukrzycy, nadciśnienia, osteoporozy, depresji, również nowotworów, w tym m.in. raka piersi, jelita grubego, prostaty. Zwiększa ryzyko upadków i złamań kości.

Przyczyny niedoborów witaminy D
Witamina D w 80% pochodzi z przemian zachodzących pod wpływem promieniowania słonecznego. W Polsce w okresie od października do marca słońce nie znajduje się odpowiednio wysoko na niebie, aby zaopatrzyć naszą skórę w niezbędną ilość promieni UVB. Ponadto nawet w okresie letnim stosunkowo mało jest dni słonecznych. Także obecny styl życia sprzyja niedoborom wit. D – coraz mniej przebywamy na świeżym powietrzu, a stosowanie filtrów słonecznych w wielu kremach, balsamach czy olejkach może blokować syntezę witaminy D nawet do 99,5%.


Drugim źródłem witaminy D jest dieta, jednak pokrywa ona zapotrzebowanie jedynie w 20% – najwięcej znajduje się jej w tłustych rybach, ale aby dostarczyć w ten sposób odpowiednią dawkę należałoby codzienne spożywać pół kilograma sardynek lub 300 g świeżego łososia.
Z wiekiem zmniejsza się zdolność skóry do syntezy witaminy D, a po 65 roku życia synteza skóry jest znikoma.


Wpływ witaminy D na mechanizmy rozwoju cukrzycy związany jest z obecnością receptorów VDR w komórkach ß. Naukowcy potwierdzają, że niedobory witaminy D w organizmie hamują zaopatrzenie w insulinę i obniżają tolerancję glukozy.

Witamina D a ryzyko cukrzycy typu 1
Istnieje wiele prac dokumentujących zależność między szerokością geograficzną, a częstością występowania cukrzycy typu 1. Zaobserwowano, że prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy u dzieci jest ściśle powiązane z ich ekspozycją na promienie słoneczne oraz podażą witaminy D w pierwszych latach życia. Dzieci, które dostawały odpowiednia dawkę witaminy D, rzadziej chorowały na cukrzycę typu 1 niż te, które nie miały zapewnionej suplementacji tą witaminą.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą powstającą w wyniku autoagresji, a zatem główną rolę w destrukcji komórek ß trzustki odgrywa układ odpornościowy chorego. Istotną rolę witaminy D w powstawaniu cukrzycy tego typu wskazuje obecność receptora VDR właściwie we wszystkich komórkach układu odpornościowego. U dzieci z objawami krzywicy występowało trzykrotnie większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1 w dalszym życiu. Badania wykazały, że przy rozpoznaniu cukrzycy typu 1 i u już chorujących stwierdza się umiarkowany lub znaczny niedobór witaminy D. Zbiega się on ze złą kontrolą glikemii u młodocianych chorych na cukrzycę typu 1. Szereg doniesień naukowych podnosi rolę witaminy D w hamowaniu stanów zapalnych w chorobach z autoagresji. W badaniach nad rolą witaminy D w profilaktyce cukrzycy typu 1 stwierdzono, że wykazuje ona zdolność do hamowania reakcji autoimmunologicznej organizmu skierowanej przeciwko komórkom ß trzustki.

Cukrzyca typu 2
U podstaw rozwoju cukrzycy typu 2 leżą zaburzenia czynności wydzielniczej komórek ß trzustki oraz wrażliwość na insulinę. Niskie stężenie witaminy D predysponuje do insulinooporności, dysfunkcji komórek trzustki, a w konsekwencji do otyłości i zespołu metabolicznego.
Główną przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2 jest otyłość. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina D magazynowana jest w tkance tłuszczowej. Podskórna tkanka tłuszczowa zatrzymuje witaminę D, konsekwencją jest zmniejszenie jej stężenia w surowicy krwi, w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Niedobór witaminy D zmniejsza wrażliwość na insulinę i zaburza prawidłową pracę komórek ß.


Cukrzyca ciężarnych
Szereg badań wskazuje na rolę witaminy D w regulacji homeostazy glukozy w okresie ciąży i wpływu jej niedoboru na ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej, ale ich wyniki wciąż są niedostateczne. Maghbooli i współpracownicy wykazali związek pomiędzy niskim stężeniem witaminy D a zachorowalnością na cukrzycę ciążową. Z kolei inny zespół badaczy (Parlea i wsp.) wskazał, że zaopatrzenie w witaminę D może istotnie wpływać na tolerancję glukozy w czasie ciąży. Autorzy wyrazili pogląd, ze rutynowe badania stężenia witaminy D u ciężarnych i uzupełnianie jej niedoborów mogą być skutecznymi działaniami w zapobieganiu cukrzycy ciążowej.

Suplementacja witaminą D
Nie ma ustalonych norm przyjmowania witaminy D przez osoby z cukrzycą. W świetle aktualnej wiedzy, uważa się, że dorośli wymagają podaży minimum 800‒1000 j.m./dobę w przypadku niedostatecznej ekspozycji na światło słoneczne. Ustalanie stosowanej w suplementacji dawki powinno też uwzględniać rodzaj stosowanej diety


Nadmiar witaminy D
Nie można pominąć faktu, że przedawkowanie witaminy D jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ prowadzi do zatrucia organizmu. Najczęstszymi objawami są: brak łaknienia, zmęczenie, ból głowy, ból brzucha i ogólne złe samopoczucie. Nadmiar tej witaminy sprzyja utlenianiu lipidów błon komórkowych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe i powstawaniu w organizmie szkodliwych nadtlenków. Dodatkowo jej nadmiar sprzyja odkładaniu się w tkankach wapnia, który w nadmiernych ilościach powoduje nieodwracalne zmiany i zakłócenia pracy serca. Tak więc stosowanie większych dawek witaminy D musi odbywać się pod kontrolą.

Korzystaj z lata!
Aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D trzeba przebywać na słońcu codziennie minimum przez 15 min. i odsłonić co najmniej 18% powierzchni skóry, np. przedramiona i częściowo nogi oraz nie pokrywać jej preparatami z filtrami przeciwsłonecznymi. Jednak wystarczy, że dzień jest pochmurny i synteza nie zachodzi.
Do syntezy witaminy D3 wystarczy 20 min kontaktu naszej skóry z przedpołudniowym lub popołudniowym słońcem. Ponieważ zapotrzebowanie organizmu na wodę w przypadku chorych na cukrzycę jest szczególnie wysokie, należy dbać o to, aby dostarczać wtedy organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Wykorzystuj każdy słoneczny dzień, nawet przez kilka minut.

Piśmiennictwo na prośbę dostępne w redakcji

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Witamina D a cukrzyca”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Szugarfrik cukrzyca

Cukrzyca – słowo budzące niepokój nawet u tych, którzy nie mieli z nią bezpośredniej styczności. To choroba, która dotyka prawie 3 miliony Polaków z czego część nawet nie wie, że choruje. Jak z nią walczyć? Czy prowadzenie dotychczasowego życia z cukrzycą jest możliwe? I w końcu – jaka dieta jest wskazana dla wszystkich, którzy muszą zmagać się z chorobą?

Na wszystkie te pytania jest odpowiedź i znajdziesz ją właśnie u nas! Stworzyliśmy portal oraz magazyn, które są prawdziwymi kompendiami wiedzy nie tylko dla diabetyków (zarówno tych którzy chorują na najbardziej powszechną cukrzycę typu 2, typu 1, jak i dla tych z innymi typami) , ale również ich rodzin, lekarzy, edukatorów oraz wszystkich innych osób, które chcą znaleźć wartościowe informacje w sprawdzonym miejscu!

Szugarfrik – wiedza i nie tylko
Naszą misją jest przede wszystkim przekazywanie wiedzy dotyczącej choroby, jaką jest cukrzyca, jej objawów i powikłań, sposobów radzenia sobie z nią i nie tylko. Pokazujemy najlepsze diety, wskazujemy najnowsze osiągnięcia medycyny i dostarczamy świeże aktualności, które z pewnością zainteresują wszystkich diabetyków.

Jednak wiedza to nie wszystko – zadbamy również o dobry humor każdego kto odwiedzi naszą stronę albo otworzy magazyn, opowiemy historie innych diabetyków – zarówno tych znanych, jak i zupełne zwyczajnych, a także porozmawiamy o sporcie czy kulturze. Oczywiście ważnym miejscem w naszym magazynie jest rubryka, której tematyką jest dieta osób zmagających się z cukrzycą – dzięki niej dowiecie się jak przygotowywać dania, które będą nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Jednym słowem – wszystko w jednym miejscu!

Na stronie znajdziesz nie tylko nowinki, ale również cofniesz się do informacji sprzed jakiegoś czasu – wszystko dzięki naszemu bogatemu archiwum!

Dlaczego warto nas czytać?
Przede wszystkim z powodu naszej dużej wiedzy oraz chęci przekazywania wyłącznie sprawdzonych i w stu procentach wartościowych informacji. Jesteśmy pozytywnymi ludźmi i dlatego chcemy zaszczepiać w Czytelnikach pozytywną energię, jednocześnie informując o tym, co ważne. Posiadamy wiele lat doświadczenia w tej dziedzinie, cukrzyca nie ma przed nami tajemnic i jesteśmy przekonani, że nie jest końcem świata – o tym chcemy przekonywać diabetyków na każdym kroku.

Bo cukrzyca jest chorobą, z którą można spokojnie żyć ciesząc się pełnią życia, mimo że odpowiednia dieta jest ważnym elementem leczenia (w cukrzycy typu 2) i samokontroli. Wystarczy ją poznać, znaleźć własne sposoby na radzenie sobie z ograniczeniami, jakie narzuca i nie myśleć o cukrzycy jako o czymś, co zakłóca codzienność.