Błonnik ratunkiem dla chorych na CT1?


Czy błonnik może zahamować rozwój cukrzycy typu 1 jeszcze na etapie bezobjawowym?
Błonnik składa się z substancji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych. Składniki nierozpuszczalne fermentują w jelicie, w wyniku czego powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Te z kolei powodują powstanie związków takich jak octan i maślan. To właśnie te związki mogą mieć znaczenie w wyleczeniu cukrzycy typu 1 – taką nadzieję dają badania naukowców z Monash University w Australii. Eksperyment polegał na podawaniu myszom, u których tak zmieniono metabolizm, że ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 było wysokie, dużych ilości maślanu i octanu. Okazało się, że u myszy, którym tych związków nie podawano cukrzyca typu 1 rozwinęła się w ciągu niespełna 8 miesięcy. W drugiej grupie, która otrzymywała octan i maślan cukrzyca typu 1 się nie rozwinęła. Naukowcy przypuszczają, że octan zmniejszył aktywność limfocytów, które odpowiedzialne są za niszczenie komórek beta trzustki w cukrzycy typu 1. Natomiast maślan przyczynił się do zwiększenia ilości komórek Treg, które z kolei chronią przed autagresją. W ten sposób proces rozwoju cukrzycy typu 1 został zahamowany. Aby potwierdzić tę teorię konieczne jest przeprowadzenie szeregu dalszych badań.

O polskich badaniach nad wyleczeniem cukrzycy typu 1 z zastosowaniem komórek Treg pisaliśmy tu: http://www.szugarfrik.pl/2016/05/11/nowoczesna-medycyna-dla-cukrzycy/

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Błonnik ratunkiem dla chorych na CT1?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *