Technologia w diabetologii


Jakie udogodnienia dla diabetyków powstały w ostatnich latach? Nad czym pracują naukowcy na świecie? Dostępu, do jakich rozwiązań technologicznych możemy oczekiwać w najbliższym czasie? Na te pytania starali się odpowiedzieć organizatorzy konferencji „Technologia w diabetologii”, która odbyła się 26 marca 2017 r. w Warszawie

Aplikacje na telefon przeliczające potrawy na wymienniki, bezinwazyjne metody pomiaru glikemii czy drukowanie 3D trzustki – to niektóre z tematów poruszone podczas konferencji.

Aplikacje mobilne
Pstryk, robisz zdjęcie potrawie, a telefon podaje wagę, liczbę WW i WBT – brzmi niewiarygodnie? Niekoniecznie. Kalkulatory wymienników dość łatwo znaleźć w internecie i wiele osób z nich chętnie korzysta. Jednak pozostaje kwestia ważenia produktów – zajmuje ono sporo czasu, wymaga dostępu do wagi i często niestety kończy się ważeniem „na oko”. Jedna z prelegentek, Katarzyna Ignasiak we współpracy z lek. Katarzyną Dżygało, zaprezentowała różne aplikacje na telefon, które ułatwiają przeliczanie posiłków. Niektóre z nich zostały stworzone na potrzeby diabetyków, przez diabetyków jak np. VitaScale, jak się jednak okazuje największe zasługi w tym temacie ma branża fitness.

Aplikacja IM2 Calories Google – identyfikuje potrawy ze zdjęcia, przy czym rozbieżność między faktyczną kalorycznością dania a podawaną wynosi 20% – to wciąż dla diabetyka za dużo.

Większe nadzieje budzi aplikacja TellSpec – do dyspozycji jest małe urządzenie bazowe i odpowiednio do niej opracowana aplikacja. Urządzenie przystawiamy do danej potrawy i metodą spektrofotometrii określa ono zawartość białek, tłuszczów, węglowodanów, a nawet glutenu. Jak prognozuje Katarzyna Ignasiak do opracowania algorytmu, który umożliwi przeliczanie potraw na wymienniki wystarczy pół roku. Więcej o aplikacji na: http://tellspec.com/en/

Nieinwazyjne pomiary
Karolina Kunecka we współpracy z dr Anną Ramotowską omówiła różne urządzenia dostępne na świecie, które wykonują pomiar cukru bezboleśnie lub minimalizują nieprzyjemne odczucie. Oprócz systemu FreeStyle Libre firmy Abbott, który dostępny jest od niedawna w Polsce, warto wspomnieć o kilku innych.

1) Symphony tCGM – wykonuje pomiar metodą ultradźwiękową, a wynik jest wysyłany na smartfona. Jak to działa? Biosenser naklejany jest na skórę w miejscu, które wcześniej zostało poddane mikroabrazji (usunięciu warstwy naskórka). Pomiar wykonywany jest w płynie śródtkankowym co minutę. Sensor może pozostać na skórze 12 godzin.
Więcej na: https://www.youtube.com/watch?v=C0PeoDgs4hg

2) GlucoTrack
– mierzy poziom glikemii za pomocą klipsa umieszczanego na płatku ucha. Korzysta z trzech metod pomiaru: utradźwiękowej, elektromagnetycznej i termicznej. Pacjentowi podaje uśredniony wynik, co ma zapewnić wyższa dokładność. Z urządzenia mogą korzystać trzy osoby, ale każdy musi mieć swój klips. Żywot klipsa wynosi pół roku. Urządzenie na razie przeznaczone jest tylko dla pacjentów dorosłych z cukrzyca typu 2 oraz stanem przedcukrzycowym. Więcej na: https://www.youtube.com/watch?v=vvukFgNTp7A

3). GlucoGenius – urządzenie nie posiada elementów, które mają ograniczony czas działania — kupuje sie je raz i powinno wystarczyć na kilka lat. Badanie trwa długo – aż 3 minuty. – Pomiar wykonywany jest na podstawie: hemoglobiny, utlenowania krwi, temperatury palca i wilgotności skóry. Ponieważ mierzy tyle parametrów, na wynik mogą wpływać rózne czynniki tj.: zmiana temperatury (zmarznięcie), krem nałożony na skórę czy umalowane paznokcie. Byłabym ostrożna co dokładności tego urządzenia – mówi Karolina Kunecka.
Więcej na: https://www.youtube.com/watch?v=r7QEC_W468o

4). Genteel – nakłuwacz oprócz tego, że ma igłę, posiada także system zapewniający próżnię, dzięki czemu pomiar jest mniej bolesny. Można go wykonać nie tylko z opuszki palca, ale też przedramion, brzucha czy uda. Tak pozyskaną kroplę krwi nakładamy na pasek testowy i umieszczamy w gluometrze. Więcej na: https://www.youtube.com/watch?v=JPYzphT7Vr8

Cały czas testowane są coraz to nowsze urządzenia, które pozwalają wykonać bezbolesny pomiar cukru – nie są one jeszcze dostępne na rynku, ale badania trwają, są to m.in. pomiary wykonywane za pomocą soczewek kontaktowych, w płynie łzowym, w wydychanym powietrzu, skanowania gałki ocznej. – Nie są to jeszcze komercyjne produkty, ale badania idą w kierunku zmniejszenia bólu podsumowała Karolina Kunecka.

Spokojny rodzic, bezpieczne dziecko
Jeden z wykładów poświęcony został systemowi NightScout. System został stworzony po to, by rodzic mógł nadzorować zdalnie glikemię dziecka. System jest produktem niekomerycjnym. Został stworzony przez rodziców dzieci z cukrzycą. Składa się z platformy internetowej dzięki, której rodzic na komputerze, telefonie czy smartwatchu widzi aktualną glikemię dziecka, bez względu na to, czy przebywa ono w odległości 10 czy 300 km (potrzebny jest do tego łącze internetowe). NigtScout współpracuje ze wszystkimi dostępnymi w Polsce urządzeniami (Dexcom, Veo, 640G, 670G, FreeStyle Libre. Polska wersję założyli ojcowie diabetyków: Szymon Czapla, Paweł Babańćzyk i Grzegorz Stykowski. Platforma dostępna jest pod adresem www.nightscout.pl – znajdują się tam wszystkie informacje, a także film instruktażowy, w którym krok po kroku pokazano jak zainstalować system.

Drukowanie narządów 3D
Jednym z gości konferencji był dr Wszoła, transplantolog, który opowiedział o pionierskiej metodzie drukowania trzustki. Podstawowy problem transplantologii jest ograniczona liczba dawców. – Jeśli weźmiemy pod uwagę, że w 2014 r. przeszczepiono 1531 narządów, a osób z cukrzycą typu 1 jest 200 tys. to jasno widać, że jest to kropla w morzu potrzeb – mówił dr Wszoła. Transplantologia w obecnej formie nie rozwiąże problemu cukrzycy, dlatego zespół dr. Wszoły zaczął się przyglądać biodrukowaniu. Trudność w drukowaniu narządów polega na wydrukowaniu naczyń włosowatych (choć teoretycznie wiadomo jak to zrobić, nie udało się to jeszcze w praktyce), problemem jest także drukowanie wielopłaszczyznowe – narząd drukowany jest warstwami – przy dwudziestej warstwie, te pierwsze, pod ciężarem ulegają zgniataniu. – Myślę, że w ciągu 2-3 lat uda się wydrukować trzustkę – zakończył dr Wszoła.

Więcej na temat biodrukowania i transplantacyjnej metodzie leczenia cukrzycy znajdziesz tu:

biodrukowanie:
http://www.szugarfrik.pl/2016/10/27/pionierskie-badania-polakow-nad-bioniczna-trzustka/
wywiady z osobami po przeszczepach trzustki:
Gosia: //www.szugarfrik.pl/2016/05/26/przeszczep-jako-metoda-leczenia-cukrzycy-typu-1-gosia-pionierska-transplantacja-zycie-cukrzycy/
Basia: http://www.szugarfrik.pl/2016/05/19/przeszczep-jako-metoda-leczenia-cukrzycy-typu-1-basia-pol-roku-bez-cukrzycy/
Tomek http://www.szugarfrik.pl/2016/05/16/przeszczep-jako-metoda-leczenia-cukrzycy-typu-1-tomek-ciemne-strony-przeszczepu-trzustki/

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Technologia w diabetologii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Szugarfrik cukrzyca

Cukrzyca – słowo budzące niepokój nawet u tych, którzy nie mieli z nią bezpośredniej styczności. To choroba, która dotyka prawie 3 miliony Polaków z czego część nawet nie wie, że choruje. Jak z nią walczyć? Czy prowadzenie dotychczasowego życia z cukrzycą jest możliwe? I w końcu – jaka dieta jest wskazana dla wszystkich, którzy muszą zmagać się z chorobą?

Na wszystkie te pytania jest odpowiedź i znajdziesz ją właśnie u nas! Stworzyliśmy portal oraz magazyn, które są prawdziwymi kompendiami wiedzy nie tylko dla diabetyków (zarówno tych którzy chorują na najbardziej powszechną cukrzycę typu 2, typu 1, jak i dla tych z innymi typami) , ale również ich rodzin, lekarzy, edukatorów oraz wszystkich innych osób, które chcą znaleźć wartościowe informacje w sprawdzonym miejscu!

Szugarfrik – wiedza i nie tylko
Naszą misją jest przede wszystkim przekazywanie wiedzy dotyczącej choroby, jaką jest cukrzyca, jej objawów i powikłań, sposobów radzenia sobie z nią i nie tylko. Pokazujemy najlepsze diety, wskazujemy najnowsze osiągnięcia medycyny i dostarczamy świeże aktualności, które z pewnością zainteresują wszystkich diabetyków.

Jednak wiedza to nie wszystko – zadbamy również o dobry humor każdego kto odwiedzi naszą stronę albo otworzy magazyn, opowiemy historie innych diabetyków – zarówno tych znanych, jak i zupełne zwyczajnych, a także porozmawiamy o sporcie czy kulturze. Oczywiście ważnym miejscem w naszym magazynie jest rubryka, której tematyką jest dieta osób zmagających się z cukrzycą – dzięki niej dowiecie się jak przygotowywać dania, które będą nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Jednym słowem – wszystko w jednym miejscu!

Na stronie znajdziesz nie tylko nowinki, ale również cofniesz się do informacji sprzed jakiegoś czasu – wszystko dzięki naszemu bogatemu archiwum!

Dlaczego warto nas czytać?
Przede wszystkim z powodu naszej dużej wiedzy oraz chęci przekazywania wyłącznie sprawdzonych i w stu procentach wartościowych informacji. Jesteśmy pozytywnymi ludźmi i dlatego chcemy zaszczepiać w Czytelnikach pozytywną energię, jednocześnie informując o tym, co ważne. Posiadamy wiele lat doświadczenia w tej dziedzinie, cukrzyca nie ma przed nami tajemnic i jesteśmy przekonani, że nie jest końcem świata – o tym chcemy przekonywać diabetyków na każdym kroku.

Bo cukrzyca jest chorobą, z którą można spokojnie żyć ciesząc się pełnią życia, mimo że odpowiednia dieta jest ważnym elementem leczenia (w cukrzycy typu 2) i samokontroli. Wystarczy ją poznać, znaleźć własne sposoby na radzenie sobie z ograniczeniami, jakie narzuca i nie myśleć o cukrzycy jako o czymś, co zakłóca codzienność.