Na wiosnę – spring rolls

Danie wywodzi się z Azji, choć w różnych wersjach przygotowywane jest na całym świecie
W naszych szerokościach geograficznych do niedawna najbardziej znaną wersją „naleśników” z papieru ryżowego były tzw. sajgonki, czyli oryginalnie, po wientamsku: „nem”. Sajgonki kupimy w w tzw. „chińczykach” (którym tak naprawdę bliżej do Wietnamu) i najczęściej w wersji smażonej na głębokim tłuszczu (czyli nie do końca dietetycznie). W Chinach danie to nazywa się chūn juăn czyli dosłownie spring rolls (wiosenne zwoje), a w całej Azji występuje w wielu wariacjach. Modyfikowanie i różnicowanie jednego dania to podstawowa cecha kuchni azjatyckiej, więc i my proponujemy wersje szugarfrikowe: lekkie, niesmażone, wiosenne i smaczne.

Z awokado i młodą marchewką
1 porcja (ok. 110 g): 120 kcal; 1,8 WW; 0,5 WB; 35 IG
całość (5 porcji): 600 kcal; 9 WW; 2,5 WBT

Składniki na 5 sztuk:
● 5 arkuszy papieru ryżowego (45 g)
● 200 g ugotowanego cienkiego makaronu ryżowego
● 1 awokado (140 g)
● 3 młode marchewki (130 g)
● łyżka papryczek jalapeño (15 g)
● łyżka szczypiorku (5 g)

Przygotowujemy makaron i tniemy na krótkie nitki (polecamy nożyczki). Marchewkę, awokado i papryczki jalapeño tniemy na cienkie paski. Szczypiorek siekamy, łączymy wszystko i mieszamy. Zawijamy w papier ryżowy.

Z kurczakiem i mango
1 porcja (ok. 100 g): 102 kcal; 1,6 WW; 0,4 WBT; 41 IG
całość (5 porcji): 512 kcal; 8 WW; 2 WBT

Składniki na 5 sztuk:
● 5 arkuszy papieru ryżowego (45 g)
● 200 g ugotowanego cienkiego makaronu ryżowego
● 150 g piersi z kurczaka
● 50 g mango
● 50 g sałaty lodowej
● świeża kolendra
● czerwony pieprz
● sól

Kurczaka lekko solimy i grillujemy (może być na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku). Przygotowujemy makaron i tniemy na krótkie nitki (polecamy nożyczki). Kurczaka, mango i sałatę kroimy w cienkie paski i mieszamy wszystko z makaronem. Doprawiamy nadzienie kolendrą, pieprzem i zawijamy w papier ryżowy.

Z młodą kiszoną kapustą
1 porcja (ok. 100 g): 120 kcal; 2 WW; 0,4 WBT; 50 IG
całość (5 porcji): 600 kcal; 10 WW; 2 WBT

Składniki na 5 sztuk:
● 5 arkuszy papieru ryżowego (45 g)
● 200 g ugotowanego cienkiego makaronu ryżowego
● młoda kiszona kapusta (100 g)
● 2 jajka (100 g)
● ½ czerwonej cebula (40 g)
● grzyby mun (30 g)

Grzyby moczymy zgodnie z instrukcją i siekamy. Jajko gotujemy na twardo. Kapustę tniemy na drobne kawałki. Przygotowujemy makaron i tniemy na krótkie nitki (polecamy nożyczki). Do makaronu dodajemy grzyby, kapustę, pocięte w paski jajko. Cebulę kroimy na cieniutkie pióra, dodajemy i mieszamy całe nadzienie. Zawijamy w papier ryżowy.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Na wiosnę – spring rolls”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *