Barszczyk czerwony


1 porcja (ok. 270 g): 102 kcal;
1,7 WW; 0,5 WBT; 25 IG

Składniki na 10 porcji:
● 4 buraki (400 g)
● 1 marchewka (100 g)
● kawałek selera (40 g)
● 1 pietruszka (60 g)
● 1 szkl. kwasu buraczanego (200 g)
● 4 łyżki soku z cytryny
● 2 łyżki masła (20 g)
● 250 ml wody
● pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, sól

Buraki, pietruszkę, seler i marchew ścieramy na tarce, gotujemy z przyprawami. Wywar odcedzamy, dodajemy kwas buraczany, sól, sok z cytryny, masło i pieprz. Uwaga! Barszczu nie zagotowujemy, bo straci kolor.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Barszczyk czerwony”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *