Cukinie faszerowane z moszczem winogronowym i kremem avgolemono

całość (6 porcji): 2100 kcal;
19,5 WBT; 7,5 WW; ok.1800g

1 porcja: 350 kcal;
3,2 WBT; 1,2 WW; ok. 300g

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 cukinie jednakowej wielkości (ok. 1 ½ kg)

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 4 łyżki ryżu

  • 5 łyżek oliwy z oliwek (np. Extra Virgin Theofilos)

  • 1 cebula starta na tarce

  • 1 pomidor starty na tarce

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

  • sól i pieprz do smaku

 

Krem cytrynowo jajeczny – avgolemono

  • żółtko z 1 jaja

  • białko z 2 jaj

  • 100 g moszczu winogronowego

  • 2 cytryny Sok z 2 cytryn

 

Cukinie drążymy w środku (odcinamy jeden koniec i zatrzymujemy czapeczki).W misce mieszamy na jednolitą masę: mięso mielone, ryż, cebulę, pomidora i zioła, miąższ z cukinii, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Za pomocą łyżeczki napełniamy cukinie przygotowanym farszem, przykrywamy czapeczkami i układamy w szerokim garnku. Dodajemy pozostałą oliwę z oliwek, pół szklanki wody, delikatnie solimy i dusimy na wolnym ogniu przez około 45 min (podczas gotowania sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody). Kiedy cukinie będą miękkie zdejmujemy garnek z ognia. W małej miseczce ubijamy białka jaj na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy żółtko, sok wyciśnięty z cytryn i moszcz winogronowy. Na końcu dodajemy sos powstały w garnku z duszonymi cukiniami. Podajemy cukinie polane sosem i posypane koperkiem.

You may also like...

0 thoughts on “Cukinie faszerowane z moszczem winogronowym i kremem avgolemono”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *